Zatvori
Poslovni Puls
02/03/2012

Europa ponovno u krizi: Italija u recesiji, Španjolska u depresiji, nezaposlenost na rekordnoj razini

Stopa nezaposlenosti u eurozoni nastavlja rasti, te je u siječnju dosegla novu rekordnu razinu od 10,7 posto. Na razini cijele EU, iznosila je 10,1 posto...

Prema podacima Eurostata, to konkretno znači da je 16,9 milijuna ljudi trenutno bez posla u zemljama koje koriste euro. Situacija je i dalje najgora u Španjolskoj, gdje je nezaposlenost na 23,3 posto, dok najmanje problema imaju Austrijanci, gdje je nezaposlenost svega 4 posto.

Nezaposlenost je opet narasla i u Italiji, na 9,2 posto, te se čini kako je zemlja ušla u drugu recesiju u četiri godine.

Podaci o nezaposlenosti došli su samo dan nakon što je ECB europskim bankama razdijelio novih 530 milijardi jeftinih eura. Burze i financijsko tržište su pozdravile tu inicijativu, ali se čini kako realni sektor baš i neće osjetiti neki pozitivni pomak.

"Unatoč euforiji bankarskog sektora zbog novog EC-ovog programa, realna ekonomija i dalje ostaje u depresiji, a ključni faktor toga je upravo velika nezaposlenost. osim što ima negativan utjecaj na ekonomski rast, ona sa sobom nosi i razorne društvene procese", kazao je Steen Jakobsen iz Saxo Banka za BBC.

"Kada pogledate nezaposlenost u Španjolskoj te nastavak agonije u Italiji, javlja se briga da nam zapravo nedostaju fundamentalne reforme nužne za pokretanje rasta", bio je kritičan Jakobsen prema fokusiranju na racionalizaciju i mjere štednje. "Postoji veliki jaz između dobre atmosfere na financijskom tržištu i onoga što se događa u realnom sektoru. Bez obzira na goleme novce koje printa ECB, ne postoji veliki poticaj za kompanije u smislu novih kredita", dodao je.

Pročitajte još:

- NIJE DOBRO: Europska komisija sada očekuje novu recesiju u eurozoni u 2012. godini

- George Soros iz Davosa: Europa se nalazi u opasnoj spirali propadanja

Foto: Flickr, Izvor: Index

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram