Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2012

35 posto mladih nezaposleno, a škole i fakulteti proizvode zanimanja za Zavod za zapošljavanje

Za stvaranje novih radnih mjesta i jačanje konkurentnosti Hrvatske neophodno je povećati ulaganje u istraživanje i razvoj te unaprijediti obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada, glavne su poruke Microsoftove konferencije pod nazivom "Znanjem i inovacijama do konkurentne Hrvatske"...

"Kod stvaranja radnih mjesta treba prepoznati buduće potrebe gospodarstva", rekao je Ivan Vidaković, predsjednik Uprave Microsofta Hrvatska. Naglasio je da u Hrvatskoj sve više nedostaje visokoobrazovanih kadrova iz prirodnih i tehničkih znanosti, navodeći primjer Kine u kojoj 51 posto studenata studira prirodne i tehničke znanosti, što je znatno više nego u SAD-u i drugim razvijenim zemljama.

"U bliskoj budućnosti moramo osigurati velik postotak visokoobrazovane radne snage koja treba biti inovativna, kreativna i motivirana. Preduvjeti su, dakako, promjene u visokom obrazovanju uz vrlo blisku suradnju s poslovnim sektorom i akademskom zajednicom", istaknuo je Vidaković.

"Proizvodimo zanimanja za Zavod za zapošljavanje, i to treba prestati", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, najavljujući da će njegovo ministarstvo zajedno s Ministarstvom obrazovanja i sporta za 2013. pripremiti obrazovne kvote i politiku obrazovanja do 2020. godine. "Hrvatska mora imati dva milijuna zaposlenih", rekao je Mrsić, ističući da je Vlada povećala izdvajanja za aktivne mjere zapošljavanja.

Osvrnuvši se na veliki hrvatski problem - nezaposlenost, ministar Mrsić je istaknuo da od 340 tisuća trenutno nezaposlenih više od 35 posto ili 127 tisuća mladih.

"Imamo značajan istraživački potencijal, ali potrebno je pojačati vezu između znanstvenih ustanova i industrije", rekao je ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ističući da će se zalagati za povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj, koja sada iznose samo 0,76 posto BDP-a.

Pomoćnik ministra malog poduzetništva i obrta Sani Ljubunčić predstavio je mjere za podizanje konkurentnosti, likvidnosti i investicijske aktivnosti koje donose programi Ministarstva. Najavio je da će prema novoj kategorizaciji poduzeća, usklađenoj s Europskom unijom, više poduzeća ući u kategoriju malih i srednjih poduzetnika te će tako imati pristup različitim potporama.

"Vijek trajanja radnog mjesta nije više 30 godina, nego tri do pet godina", rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a, dajući do znanja da sve brži tehnološki napredak nameće i promjene u sustavu obrazovanja i razvoju ljudskih resursa. Navodeći područja u kojima je Hrvatska najniže na ljestvici konkurentnosti (učinkovitost poreza, učinkovitost javne uprave, korupcija i dr.), konstatirao je da dijagnoza postoji te naglasio da nam je potrebna vizija budućnosti.

"Trebamo konsenzus u tome što ćemo raditi u idućih 15 godina", rekao je Mudrinić, ističući da su prvi potezi nove Vlade ostavili dobar dojam, ali da treba vidjeti hoće li se mjere konkretizirati.

"Vlada ima veliku potporu i to treba iskoristiti", rekao je izvršni potpredsjednik Agrokora Damir Kuštrak, dodajući da je sada najvažnije stvoriti pozitivnu društvenu klimu. Pritom je upozorio da je u Hrvatskoj puno poduzetnika "iz nužde" te da će zbog toga trebati puno inovativnosti u raznim točkama da se društveni optimizam počne pretakati u investicije.

Pročitajte još:

- RBA analitičari: U veljači očekujemo stopu registrirane nezaposlenosti na rekordnih 20+ posto!

- Sindikati optužuju Vladu da nezaposlene prisilno tjera u zonu sive ekonomije

Foto: Vlada.hr, Izvor: HRT/T-Portal

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram