Zatvori
Poslovni Puls
29/02/2012

SRAMOTA: Slovenski političari stali u obranu sumnjivog biznismena zbog interesa jedne slovenske tvrtke

Vijeće ministara vanjskih poslova EU jučer se složilo da uvrste još 21 osobu na "crnu listu" Bjelorusa, kao odgovor na kontinuirano slamanje političke opozicije u toj zemlji od strane režima Aleksandra Lukašenka...

Na listi pogođenih sankcijama, koje uključuju zabranu putovanja van zemlje i zamrzavanje imovine, trebalo se naći i 22. ime, ono bjeloruskog oligarha Jurija Čiža, ali je on izbjegao "kletu sudbu" zahvaljujući intervenciji Slovenije.

Slovenci su, naime, zaprijetili kako će staviti veto na cijelu listu ukoliko se Čižovo ime ne ukloni s liste, a razlozi su isključivo, pokazalo se, pragmatične prirode. Ovaj 48-godišnji mogul koji kontrolira brojne kompanije u energetskom, farmaceutskom, građevinskom i trgovačkom sektoru, jedan je od najizdašnijih financijera Lukašenkovog režima, ali je ujedno i čovjek koji je slovenskoj građevinskoj firmi Riko osigurao 100 milijuna vrijedan posao gradnje luksuznog hotela Kempinski u Minsku, javlja Radio Slobodna Europa.

Riko navodno već desetak godina posluje u Bjelorusiji, a navodno je izvršni direktor slovenske firme 2004. godina Lukašenka pozvao na skijanje u Sloveniju, iako je ovaj već tad bio pod EU-ovim sankcijama. Inzistiranje Slovenije da se jednom od najvažnijih financijskih stupova Lukašenkovog režima dodijeli "abolicija" naljutila je brojne europske diplomate, a slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec odluku je opravdao tezom da "nije fer da na listi bude samo jedan biznismen" dok su ostalo sve suci i policajci.

Među onima koje je slovenski potez najviše razljutio bio je poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski koje je kazao kako je "ovo tužan dan za Europsku uniju", prenosi radio Slobodna Europa.

"To pokazuje kako ekonomski interesi jedne zemlje mogu postati važniji od potrebe da se Lukašenkov režim pritisne na puštanje političkih zatvorenika.", kazao je novinarima u Bruxellesu Sikorski. "Nadam se da će gosti hotela Kempinski koji put pomisliti na sve političke zatvorenike u Bjelorusiji koji trunu u zatvoru kako bi njima bio osiguran maksimalni komfor", poslije je napisao na Twitteru.

Što reći - sramotno...

Pročitajte još:

- Hrvatska pred bankrotom, a saborski zastupnici plaćeni poput onih u Španjolskoj

Foto: Flickr, Izvor: Radio Slobodna Europa/Index

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram