Zatvori
Poslovni Puls
29/02/2012

Ukupan dug konsolidirane opće države krajem listopada narastao na rekordnih 153,7 milijardi kuna

Prema posljednjim podacima Ministarstva financija na kraju listopada prošle godine ukupan dug konsolidirane opće države, koji uključuje dug središnje države, izvanproračunskih fondova i lokalne države, iznosio je 153,7 mlrd. kuna, što je 15,7 mlrd. kuna ili 11,4% više nego na kraju 2010. godine...

Rastu duga opće države najviše je pridonio rast duga središnje države, i to njegove unutarnje komponente. Dug središnje države iznosio je 144,6 mlrd. kuna, što je rast od 15,2 mlrd. kuna u odnosu na kraj 2010. godine, pri čemu 12 mlrd. kuna predstavlja rast njegove unutarnje komponente. Blagi rast je zabilježen i kod izvanproračunskih fondova, dok se lokalna država uglavnom razduživala te je smanjila dug za 107 mil. kuna u odnosu na kraj 2010. godine.

Ukupna jamstva RH na kraju su listopada dosegnula 47,7 milijardi kuna, što je 2,9 milijardi kuna ili 6,5% više nego na kraju 2010. godine. Očekujemo da je na kraju 2011. udio duga opće države u BDP-u iznosio oko 45% BDP-a (oko 59% BDP-a s uključenim jamstvima). U nastavku godine država ima razmjerno velike potrebe za refinanciranjem. U svibnju dospijeva domaća obveznica uz valutnu klauzulu nominalne vrijednosti 500 mil. eura. Nadalje, obveze po izdanim trezorskim zapisima trenutno iznose nešto više od 14,1 mlrd. kuna i više od 652 mil. eura. Nadalje, iz Ministarstva financija su se mogle čuti i najave izlaska na inozemna tržišta kapitala, što bi povoljno utjecalo i na stabilizaciju tečaja EUR/HRK.

"S obzirom na visoke potrebe države, u ovoj godini očekujemo nastavak rasta javnog duga, koji bi uz pretpostavku aktiviranja dijela jamstava mogao premašiti razinu od 50% BDP-a (preko 60% uzmu li se u obzir ukupna jamstva). U takvim uvjetima dodatan bi udarac bilo smanjenje kreditnog rejtinga, što bi povećalo troškove financiranja", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

Pročitajte još:

- Dug konsolidirane opće države skočio na 152,7 milijardi kuna – veći 10,6 posto u odnosu na 2010. godinu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram