Zatvori
Poslovni Puls
28/02/2012

Od četvrtka šalica kave u Vašem omiljenom kvartovskom kafiću bit će vjerojatno skuplja za 1 kunu

Uoči primjene nove, povećane stope PDV-a od 25 posto koja će stupiti na snagu i u svim ugostiteljskim objektima od prvog dana ožujka, oko 16 tisuća ugostitelja dovedeno je pred zid: ili će već od četvrtka podignuti cijene hrane i pića koju poslužuju i tako sigurno izgubiti dio prometa ili će idućih deset mjeseci raditi s gubitkom...

Naime, ne samo da im je PDV za 2 posto veći nego do sada nego su im, tvrde, od početka ove godine trgovci u nabavi već poskupili sve osnovne namirnice za 10 do 20 posto, poskupjeli su im energenti, a lokalne uprave dižu cijene najma za štekate, piše Slobodna Dalmacija. U tom začaranom krugu ostalo im je tek nekoliko dana da se odluče kako poslovati u sezoni koja je pred vratima, jer se baš ovih dana deseci tisuća sezonskih sjedalica i stolova iznose na trgove, šetnice i rive, gdje će ostati do kasne jeseni.

No, izvjesno je da će na njima svaka ispijena kava biti barem kunu skuplja, a jelo i više od toga. U isto vrijeme, država ih je obvezala primijeniti novu, veću stopu PDV-a, zbog koje ovih dana užurbano rade na tehničkoj pripremi blagajni, inventurama skladišta i knjigovodstvenom sređivanju stanja prije primjene nove stope PDV-a.

"Ja imam 25 stalno zaposlenih i još toliko sezonaca ljeti, ali ovako je nemoguće živjeti. Zimi moramo uzimati kredite za isplatu plaća, ali uštede na doprinosima neće amortizirati povećanje nabavnih cijena namirnica i veći PDV. Dobro je što ćemo 2013. godine imati 10 posto PDV-a, ali tko će preživjeti do tada",pita se poznati dubrovački ugostitelj Stjepan Perić, navodeći kako je zimi u kavani na Stradunu kava 7 kuna, pa je opet malo gostiju, a što će tek biti kada bude skuplja.

Zagrebački ugostitelj Miroslav Folnegović, predsjednik Udruge restoratera pri HGK, tvrdi da su davanja i porezna opterećenja prevelika te da će zato ovo biti grozna poslovna godina za sve osim za banke.

"Neće ugostitelje ubiti ovih 2 posto više PDV-a, nas je ubilo puno toga prije, a ovo nam je samo novi udarac. Sve namirnice su nam poskupjele od 10 do 30 posto u protekla dva mjeseca, a od nas se očekuje da čuvamo konkurentnost ugostiteljstva i turizma svojim cjenicima!? Pa to je suludo. Ako ne podignemo cijene, gubimo, a ako ih podignemo, gubimo goste", poručuje Folnegović u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Pročitajte još:

- Obećanje – ludom radovanje: Porezna blagajna koja onemogućuje varanje u maloprodaji tek 2013. godine?

- Poslovanje hrvatskih ugostitelja u sezoni ilitiga kako državu zakinuti za par desetaka tisuća kuna od PDV-a

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram