Zatvori
Poslovni Puls
28/02/2012

Svjetsko tržište: Novi problemi za Grčku, rast proizvođačkih cijena u Francuskoj...

Proizvođačke cijene u Francuskoj, nakon rasta od 4,6% godišnje u prosincu, zabilježile su rast od 4,2% u siječnju što je blago iznad očekivanja...

Rast cijena pri proizvođačima posljedica je prvenstveno visokog rasta cijena u segmentu proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda od čak 18,9% godišnje, ali i proizvodnje u prerađivačkoj industriji (+3,8% godišnje), i proizvodnje hrane, pića i duhana (+3,9% godišnje). Na mjesečnoj razini zabilježen je rast cijena od 0,6 posto.

Monetarni agregat M3 u eurozoni, koji obuhvaća gotovinu, depozite po viđenju, oročene depozite do godinu i preko godinu dana, zabilježio je rast od 2,5% godišnje u siječnju što je iznad očekivanja (+1,8%). Indeks poslovnog povjerenja u Italiji zabilježio je pad u veljači te je tako s 92,1, koliko je iznosio u siječnju, dosegao razinu od 91,5 što je najniža razina u posljednje dvije godine (posljedica paketa mjera štednje koji podrazumijeva 20 milijardi eura ušteda te povećanje poreza kako bi se smanjio proračunski deficit).

Prodaja stambenih objekata u izgradnji u SAD-u zabilježila je rast u siječnju od 10,3% godišnje dok je na mjesečnoj razini nakon pada od 1,9% u prosincu zabilježila rast od 2% (očekivano +1%).

Miran početak dana na tržištima obveznica zamijenila je potražnja za sigurnim utočištima nakon što je na sastanku zemalja G20 poslana poruka da države eurozone moraju osnažiti zajmodavni kapacitet Europskog stabilizacijskog fonda kako bi se stvorili uvjeti za pomoć zemlja skupine G20. Europski dionički indeksi su pali, a desetogodišnji američki prinos spustio se na tjedni minimum. S&P je jučer snizila dugoročni (CC) i kratkoročni (C) kreditni rejting Grčkoj na SD (rejting selektivne insolventnosti). Ista agencija potvrdila je AA+ rejting za EFSF, ali korigirala izglede u negativne, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram