Zatvori
Poslovni Puls
28/02/2012

Bečki profesor ekonomije: Hrvatska ulazi u Europsku uniju u trenutku njezine dezintegracije

Novosti su objavile intervju s profesorom Joachimom Beckerom s Privrednog univerziteta u Beču kojeg zaista vrijedi pročitati...

"Izvana gledano, Hrvatska dijeli slične probleme sa svim ostalim zemljama u regiji. Radi se o precijenjenoj domaćoj valuti i o dugovima, prvenstveno domaćinstava, izraženima u švicarskim francima ili eurima. Nada je da će EU stabilizirati tečajeve. S jedne strane banke, s druge dužnici, domaći i strani, žude za stabilnošću. U posljednje dvije godine to je dovedeno u pitanje. Ja uopće nisam siguran da ćete glatko ući u EU. Članstvo Hrvatske trebaju ratificirati sve zemlje članice. To ni izdaleka nije gotovo i problemi nisu isključeni. Bogate zemlje, poput Nizozemske, protivit će se hrvatskom članstvu", započinje profesor Joachim Becker.

I dok je ulazak Hrvatske u EU ipak "gotova stvar", Becker upozorava kako Hrvatska u EU ulazi u trenutku "kada je proces njezine dezintegracije već otvoreno započeo".

Bečki profesor ekonomije izražava zabrinutost činjenicom da je hrvatska vlada odlučila privatizirati posljednju veliku "državnu" banku HPB.

"Grčka kriza opominje koliko je važno imati javni financijski sektor. Javne banke moraju biti protuteža privatnima. Ako vidimo da mjere štednje ne rješavaju problem zaduženosti, onda je potrebna suprotna politika. Tu je i pitanje tečaja. Potrebno je ponovno razmotriti problem devalvacije. A prije svega, nužna je nekakva industrijska politika. Pitanje brodogradilišta jedno je od centralnih, jer je to jedan od rijetkih sektora koji još postoji u Hrvatskoj i valja ga očuvati. Bili ili ne u EU-u, pitanje industrijske politike ostaje", napominje Becker.

Analizirajući postojeću europsku dužničku krizu, Becker kaže kako je njegov dojam da "neki krugovi u Njemačkoj sada žele Grčku izvan eurozone. Zahtjevi za mjerama štednje stalno rastu, no to ne daje rezultate".

Pročitajte još:

- KOMENTAR: Hrvatska juri za Grčkom u trajnu ekonomsku depresiju i to više ne možemo zaustaviti!

- Ljubo Jurčić: Nemojmo očekivati da će EU sada plaćati naše dugove i rješavati naše probleme

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram