Zatvori
Poslovni Puls
27/02/2012

Dolaze Britanci: Ulagači iz VB zainteresirani za Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku?

Čini se kako su britanski ulagači namirisali dobru poslovnu priliku u novom krugu privatizacije velikih državnih poduzeća u Hrvatskoj...

Prema pisanju Večernjeg lista, britanski ulagači navodno su pokazali interes za sudjelovanjem u privatizaciji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke (HPB).

Premda je Hrvatska prodala gotovo sve svoje banke stancima, banke iz Velike Britanije dosad su se držale po strani i nisu ulagale u hrvatski bankarski i financijski sektor. Njihov je kapital uglavnom bio prisutan na burzi putem investicijskih fondova dok je tržište bilo u naletu. Londonski City namjerava vratiti staru slavu, a zanimljivo je da će u lipnju Zagreb posjetiti i Lord Mayor, gradonačelnik londonskog financijskog središta, u pratnji tamošnje biznis zajednice.

Britanski fondovi, iza kojih stoji azijski kapital, dali su do znanja da bi se mogli natjecati i za gradnju nizinske pruge Zagreb – Rijeka, a mogli bi se pojaviti kao investitori i koncesionari, piše Večernji.

Britanci dosad nisu značajnije ulagali u Hrvatsku pa je tako 17-godišnja bilanca britanskih stranih investicija u Hrvatsku skromna – iznosi samo 25 milijuna eura. Čak su i Hrvati uložili dvostruko više kapitala u tu zemlju. Hrvatska je jedina zemlja u regiji s kojom je Britanija lani imala pad u vanjskotrgovinskoj razmjeni od dvadesetak posto.

Uz tradicionalni britanski oprez kao razlog navodi se i poslovična hrvatska birokratiziranost. Englezi, međutim, rado kupuju nekretnine na Jadranu pa i sada postoji zanimanje za takve privatne investicije, ali i značajnija ulaganja kako u primorski tako i kontinentalni turizam. Jedna od potencijalnih meta moglo bi biti i lječilište u Lipiku, a Slavonija je prepoznata i kao idealna regija za ulaganja u biomasu.

Pročitajte još:

- Irci također spremaju novu privatizaciju: Na bubnju energetske tvrtke, zrakoplovne kompanije…

- Liniću, zašto prodajemo HPB kada je prošle godine njezina profitabilnost skočila za 72,6 posto!?

Foto: Flickr/Arhiva

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram