Zatvori
Poslovni Puls
25/02/2012

Mario Draghi: Nemamo izbora, moramo štedjeti i provoditi strukturne reforme

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi branio je mjere štednje u eurozoni. Pozivao je zemlje da ubrzaju reforme usprkos sumornim gospodarskim prognozama...

"Štednja popraćena strukturnim promjenama jedina je opcija za obnovu gospodarstva. Kresanje javne potrošnje kratkoročno škodi gospodarskim aktivnostima ali negativne posljedice mogu se amortizirati strukturnim reformama", upozorio je čelnik ECB-a u intervjuu za WSJ, a prenosi HRT.

Naglasio je pritom da strukturne reforme ne mogu zamijeniti proračunsku štednju u zemljama poput Portugala i Španjolske. "Odustajanje od ciljeva u segmentu proračuna izazvalo bi trenutnu reakciju na tržištu i podiglo kamatne stope", pojasnio je.

Među najvažnijim strukturnim reformama za Europu izdvojio je reformu nepravednih i nedovoljno fleksibilnih tržišta rada upozoravajući da u pojedinim zemljama teret fleksibilnih uvjeta rada snosi isključivo mladi dio populacije.

Draghi, bivši guverner talijanske središnje banke, stao je na stranu sjevernoeuropskih zemalja poput Finske, Njemačke i Nizozemske, koje bilježe prilično dobre makrogospodarske rezultate i pozivaju ostale da ustraju u štednji dok ne srede stanje u javnim financijama. Upozorio je također da je model europske socijalne države, s naglaskom na sigurnosti radnog mjesta i velikodušnim socijalnim pravima, danas povijest, ukazujući na visoku nezaposlenost među mladima, posebno u Španjolskoj gdje je premašila 50 posto. Stoga je zatražio reforme kako bi se potaknulo otvaranje novih radnih mjesta za mlade.

Naglasio je također da ne postoji čarobno rješenje za dužničku krizu u eurozoni, prigušujući ujedno nade da će Kina priteći u pomoć svojim ogromnim deviznim rezervama i trgovinskim viškom. Procjenjuje da će sadašnja situacija gurnuti vlade u smjeru tješnje fiskalne unije i potaknuti ih da provedu reforme na tržištu rada i strukturne promjene u gospodarstvu kako bi osigurale prosperitet u dugoročnoj perspektivi.

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: Iako situacija izgleda nešto optimističnije, evo što nas sve može baciti u novi kaos

-Šef ECB-a Mario Draghi možda je upravo spasio financijska tržišta od potpunog urušavanja

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram