Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2012

Sabor prihvatio tri amandmana vladajućih i izglasao proračun za 2012. godinu

S 82 glasa za i 41 protiv te jednim suzdržanim Hrvatski sabor donio  je proračun za 2012. godinu. Osim zastupnika vladajuće koalicije, proračun su poduprli i predstavnici nacionalnih manjina te obojica zastupnika s neovisne liste don Ivana Grubišića...

Protiv su bili HDZ, Laburisti, ali i HDSSB nakon što je Vlada odbila sve oporbene amandmane. No zato je predložila tri svoja! Upravo su se zbog toga i sukobile dvije najjače stranke - HDZ i SDP.

- Evo što sve morate znati o vladinom prijedlogu proračuna za 2012. godinu (INFOGRAFIKA)

Vladajuća većina prihvatila je sva tri Vladina amandmana na proračun koji su ukupno vrijedni 81,5 milijuna kuna. Tim su amandmanima povećana proračunska izdvajanja za potrebe Ureda zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava, Državnog ureda za Hrvate izvan RH te financiranje prijevoza učenika srednjih škola i sufinanciranje opremanja školskih knjižnica.

Vlada je predložila, a Sabor usvojio i izmjene u proračunu Hrvatskih voda kroz smanjenje pozicije rashoda po kapitalnim objektima za 30 milijuna kuna, čime je osigurano 10 milijuna kuna više za vodoopskrbu Hrvatskog zagorja te 20 milijuna za regionalni vodovod istočne Slavonije. HDZ je prosvjedovao zbog Vladinog amandmana vezanog uz preraspodjelu 70 milijuna kuna za prijevoz učenika, za koji se sredstva predlažu iz proračunske pričuve, a što u HDZ-u smatraju nezakonitim.

Nakon stanke koju je tražila u ime Kluba HDZ-a, Jadranka Kosor je upozorila da je donošenje takvog amandmana presedan koji može imati ozbiljne posljedice. "Presedan je kod donošenja proračuna da Vlada u zadnjem trenutku odlučuje posegnuti u pričuvu. Pozivam premijera Zorana Milanovića na osobit oprez, a Vladu da povuče amandman", poručila je Kosor. Odgovorio joj je Igor Dragovan u ime Kluba SDP-a, istaknuvši kako "Vlada ima svako pravo predlagati proračun i na njega intervenirati amandmanima, te ocijenivši da je 118 milijuna kuna dovoljno novca za proračunsku pričuvu".

Vladajuća većina do podneva je odbila dvadesetak od ukupno 76 amandmana koje su oporbeni klubovi i zastupnici iz HDZ-a i HDSSB-a podnijeli na predloženi proračun. Oporbeni amandmani ukupne su vrijednosti oko 3,1 milijardi kuna, a osim na predloženi proračun, oporba je još 11 amandmana podnijela na financijske planove Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta.

Među odbijenima je HDZ-ov amandman kojim je ta stranka tražila 740 milijuna kuna više na poziciji Ministarstva financija za izdane trezorske zapise u zemlji, odnosno kamate na izdane vrijednosne papire. Nisu prošla ni dva HDZ-ova amandmana kojima se ukupno tražilo povećanje od 563 milijuna kuna za kamate na izdane obveznice u zemlji i inozemstvu. Saborska većina nije prihvatila ni HDZ-ov amandman da se rashodi za razminiranje povećaju za 82,3 milijuna kuna, unatoč upozorenjima Jadranke Kosor da, po najavama sindikata pirotehničara, sredinom ove godine pirotehničari "mogu staviti ključ u bravu".

Nije prihvaćeno ni više HDSSB-ovih amandmana kojima se tražilo više proračunskog novca za formiranje poslovnih zona u Slavoniji i Baranji te druge lokalne projekte, uglavnom u sektoru kulture.

Pročitajte još:

- Hoće li ovo biti dovoljno da ne izgubimo kreditni rejting: Proračun za 2011. godinu manji za 3,4 milijarde kuna

- Institut za javne financije o proračunu: Značajni zaokret u fiskalnoj politici koji je trebalo napraviti i ranije

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram