Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2012

Čekamo nova poskupljenja: Barel nafte na najvišoj cjenovnoj razini u posljednjih devet mjeseci

Cijena nafte na londonskom je tržištu veća od 124 dolara za barel. Najvišu vrijednost u posljednjih devet mjeseci dosegnula je zahvaljujući povećanoj napetosti između Irana i zapadnih zemalja te slabijem dolaru...

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 1,27 dolara, na 124,17 dolara, nakon što je kratko dosegnula i 124,48 dolara, najvišu razinu od početka svibnja 2011. Na američkom je tržištu porasla za 13 centi, na 106,41 dolar, nakon što je prethodnog dana dotaknula najvišu razinu u devet mjeseci od 106,28 dolara za barel.

Inspektori Ujedinjenih naroda objavili su da je njihova inspekcija iranskih nuklearnih postrojenja završila neuspjehom, što će vjerojatno povećati rizik sukoba sa Zapadom. Strah od eskalacije napetosti potaknuo je rast cijena. Od početka godine cijene su u Londonu porasle više od 10 posto zbog političkih napetosti i pada proizvodnje u Iranu, Sjevernom moru, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu.

Dodatnu potporu cijenama pruža i slabiji dolar, budući da jača kupovna moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 120,88 dolara, što znači da je porasla 1,68 dolara u odnosu na utorak.

Pročitajte još:

- Raiffeisen analitičari: Cijenu nafte do kraja godine određivat će situacija na Bliskom Istoku

- POČINJE: Iran zaustavio isporuku sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram