Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2012

Damir Novotny nije optimističan: Predstavljene vladine investicije kratkoročno neće donijeti profit

Vlada je jučer predstavila Katalog javnih i privatnih investicija za iduće četiri godine. U roku od devet mjeseci Vlada treba ostvariti rast od 9,4 posto, no s obzirom na to da je to kratak rok, prednost u investicijama imat će mnogi manji projekti koje je moguće brzo ostvariti...

Javna poduzeća s najvećim investicijskim mogućnostima jesu HEP, Hrvatske vode, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i Hrvatske željeznice.

"Vrijednost ulaganja u javne ustanove u iduće četiri godine veća je od 7 milijardi kuna, a mogućnost realizacije u 9 ovogodišnjih mjeseci na razini je od 2 milijarde 200 milijuna kuna", rekao je potpredsjednik i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Može li Vlada naći investitore koji će sa 600 milijuna eura pokrenuti hrvatsko gospodarstvo? Jesmo li stvarno planetarno drugi najveći uvoznik energije po glavi stanovnika i kako to promijeniti? Je li javno-privatno patnerstvo spasonosno rješenje ili način dugoročnog zaduživanja države?

Odgovore na ta i druga pitanja u emisiji HR-a "Poligraf", urednika i voditelja Mislava Togonala, pokušali su dati gosti - profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar Damir Novotny i Trpimir Renić, predstavnik Udruge stranih investitora u Hrvatskoj.

Jurčić je rekao "da smo posljednjih 20-ak godina u našoj zemlji imali uglavnom neprofitne investicije, poput sportskih dvorana. Ono što nama treba jesu investicije u projekte koji u kratkome roku mogu donijeti profit". Što se tiče najavljenih energetskih investicija, Jurčić je rekao da one nisu brzo ekonomski isplative. Kaže da će se uloženo u njih vraćati 20-30 godina, a profit bi mogli početi donositi tek za desetak godina.

Predstavnik 11 stranih investitora Trpimir Renić rekao je da"investitori imaju novca. Nama treba stvaranje povoljnijih uvjeta za investiranje", naglasio je.

"Od ove smo vlade očekivali mnogo više, zato su i dobili mandat", istaknuo je Damir Novotny. Smatra da predložene investicije u kratkom i srednjem roku ne mogu donijeti profit. "Trenutačno u Hrvatskoj imamo velik problem nezaposlenosti, oni nemaju perspektive. Taj problem treba hitno rješavati. Jedino privatni investitori i privatne investicije u mala i srednja poduzeća u kratkom roku mogu riješiti njihov problem", rekao je Novotny. "Kako bi se to ostvarilo, treba riješiti problem administracije. Treba se ugledati u zemlje koje su to uspješno provele, primjerice Slovačku", dodao je cijenjeni ekonomski analitičar.

Pročitajte još:

- Damir Novotny zaustavlja paniku: Bez obzira na sve probleme EU i dalje ima snažnu ekonomiju (VIDEO)

- Damir Novotny: Postoji mogućnost da će talijanske banke povući depozite iz svojih balkanskih podružnica

Foto: YouTube/AJB, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram