Zatvori
Poslovni Puls
23/02/2012

Spektakularan promašaj Agrokorove "Jane" na velikom američkom maloprodajnom tržištu

Agrokor je plasiranjem "Jane" na američko maloprodajno tržište najavljivao veliko osvajanje Sjedinjenih Država. Nažalost, nešto više od godinu dana kasnije - veliko osvajanje pretvorilo se u spektakularan promašaj...

Jana je dvije sezone bila službena voda čuvene njujurške dvorane Madison Square Garden.

Pisalo se 2010. godine u hrvatskim medijima o Jani kao "prvom hrvatskom brendu koji se ravnopravno nosi s najzahtjevnijom svjetskom konkurencijom". Nakon optimističnog početka, novih napisa skoro da i nije bilo, osim što se iz Agrokora doznaje  da se Jana od rujna 2011. nalazi na policama Krogera, drugog najvećeg lanca trgovina u SAD-u.

U cijelu priču uloženi su veliki novci...

Za promociju na američkom tržištu Agrokor je navodno potrošio velike svote, mjerljive u desecima milijuna dolara, doznaje PoslovniDnevnik.

Zadnji precizniji podatak o američkom projektu bila je izjava Tomislava Lučića, izvršnog potpredsjednika Agrokora koji je za 2010. procijenio da će prodaja Jane u SAD-u biti vrijedna 25 milijuna dolara. Međutim, iz službenih podataka o izvozu prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u SAD ( izvor: Državni zavod za statistiku) vidi se da je u SAD 2009. izvezeno u vrijednosti od 774.151 dolara, dok je 2010. godine izvezeno za 3,6 milijuna dolara.

Dakle, svi hrvatski izvoznici zajedno plasirali su sedam puta manje nego što je planirao izvesti sam Agrokor, tako da priča o navodnom velikom izvoznom uspjehu ostaje upitna.

Pročitajte još:

- Bloomberg o Agrokoru: Todorićeva Jana osvaja Europu i SAD!

Foto: Arhiva, Izvor: Poslovni.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram