Zatvori
Poslovni Puls
23/02/2012

Irci također spremaju novu privatizaciju: Na bubnju energetske tvrtke, zrakoplovne kompanije...

Kako ne bismo mislili da je Hrvatska jedina zemlja koja mora prodavati vrijednu državnu imovinu kako bi zadovoljila apetite inozemnih kreditora...

Irska planira prikupiti tri milijarde eura prodajom državne imovine. Doovoreno je to s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom u sklopu paketa pomoći toj zemlji, rekao je ministar za javnu potrošnju Brendan Howlin.

Vlada će nastojati prodati udjele u državnim poduzećima za opskrbu plinom i električnom energijom. Razmotrit će i prodaju 25-postotnog udjela u avioprijevozniku Aer Lingusu, kao i udjela u državnoj šumarskoj tvrtki.

Odustali su od prodaje manjinskog udjela u distributeru električne energije Electricity Supply Board (ESB). Umjesto toga prihvaćene su alternativne opcije, uključujući i prodaju dijela ESB-ovih nestrateških kapaciteta, objavio je ministar. Na prodaju bi mogla biti ponuđena i plinska grupa Bord Gais Eireann (BGE), uz izuzetak njezine infrastrukture za prijenos, odnosno distribuciju plina, kao i dva plinska interkonektora, koji ostaju u državnom vlasništvu.

Razmotrit će se i mogućnost prodaje dijela imovine šumarskog poduzeća Coillte, iz koje će biti izuzeto milijun jutara državnog zemljišta pod šumama.

Prodaja državne imovine dogovorena je sporazumom s predstavnicima međunarodne "Trojke", koju čini Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Prikupljena sredstva upotrijebit će se za otplatu duga, ulaganja kojima bi se otvorila nova radna mjesta i poticaje gospodarstvu.

Pročitajte još:

- Goldman Sachsov Jim O’Neill: Niste ništa riješili, Portugal, Grčka, Irska i Finska pred izlaznim vratima eurozone

- Facebook, Google, Twitter – internet kompanije dolazi u Irsku gotovo isključivo zbog niske porezne stope

Foto: Wikimedia Commons, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram