Zatvori
Poslovni Puls
22/02/2012

Slavko Linić: Na 4,3 milijuna stanovnika imamo 1,7 milijuna poreznih dužnika

"Živimo u državi u kojoj ne postoji svijest da se porezi moraju platiti i zato ne čudi da imamo gotovo 42 milijarde kuna nenaplaćenih obveza", izjavio je  ministar financija Slavko Linić, predstavljajući u Saboru izmjene Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom...

Prema novom modelu, onima koji su prošle godine kasnili s plaćanjem, a mogu ispuniti svoje obveze, omogućio bi se otpis kamata ako u roku 30 dana podmire dug. Za one koji niti uz otpis kamata ne mogu platiti svoje dugove, sve neizvršene obveze do 31. siječnja ove godine mogli bi refinancirati na rok od 36 mjeseci. Nakon toga, naglasio je Linić, svako neplaćanje poreza ili neizvršavanja drugih obveza značit će blokadu i otvaranje stečajeva.

Ministar financija Slavko Linić je rekao kako Vlada ocjenjuje da od pravnih subjekata realno može naplatiti 25,8 milijardi kuna.

Među pravnim osobama više je od 131 tisuće dužnika ili 7 posto svih dužnika, 261 tisuća je dužnika kod fizičkih osoba u samostalnim djelatnostima, a kod ostalih fizičkih osoba čak 1,3 milijuna ljudi je dužno. "To je popis od 1,7 milijuna dužnika prema poreznim obvezama", poručio je Linić. "Namjeravamo javno objaviti popis svih poreznih dužnika", rekao je danas Linić u Saboru. Hrvatska bi tako poput Grčke uskoro mogla dobiti javni popis najvećih poreznih dužnika. Bit će zanimljivo vidjeti tko se sve nalazi na tom popisu..

Linić je istaknuo kako Vlada od Porezne uprave već od ožujka očekuje snažniju aktivnost u naplati poreznog duga. Linić očekuje da će, sukladno predloženim izmjenama, svi zahtjevi pravnih subjekata za refinanciranje duga Porezna uprava prikupiti u roku od 30 dana od stupanja na snagu zakonskih izmjena, a kako bi već krajem ožujka "bili spremni provjeriti ponašanje Porezne uprave prema neplatišama".

Jadranka Kosor je u ime HDZ-a od Linića zatražila da zastupnike i javnost izvijesti o jučerašnjim opasnim i neodgovornim izjavama ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, koja je na Odboru za financije kazala da je bivša Vlada otpisivala kamate na dugove na zatvorenim sjednicama, da bi nakon sjednice novinare zamolila da o tome ne pišu te da svoju izjavu ne želi detaljnije pojašnjavati. "Dat ću vam podatke, jedino ćemo se dogovoriti u kojem vidu", odgovorio joj je Linić.

Pročitajte još:

- Slavko Linić: Novinari, možete kupiti Vjesnik za samo 1 kunu, pa pokažite možete li opstati na tržištu!

- Slavko Linić: Vlada ne može sama, građani moraju poručiti javnom sektoru – dosta je bilo!

Foto: Vlada.hr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram