Zatvori
Poslovni Puls
22/02/2012

BIZARNO: Izbezumljeni radnici u Francuskoj bježali od kiše zlatnih kovanica

Kad je skupina građevinskih radnika ovih dana započela radove na krovištu zgrade vinskoga podruma u zabačenom zaseoku Les Riceys u francuskoj pokrajni Champagne čuvenoj po proizvodnji kvalitetnih vina, nisu ni slutili da će im na glavu početi padati prava kiša zlatnih kovanica..

Nakon što je jedan radnik metalnim dlijetom započeo razbijati unutrašnju plohu krovišta, iz skrivene šupljine u tavanu na iznenađene su se radnike sasule stotine američkih zlatnika nominale 20 dolara, svaki težine 30-tak grama, najprije pojedinačni primjerci, a potom i cijele vreće. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost 497 komada pronađenih kovanica iskovanih u razdoblju između 1851. i 1928. godine oko milijun američkih dolara. Ukupna masa čistoga zlata što ga sadrže otkriveni zlatnici iznosi oko 17 kilograma.

Francois Lange, proizvođač vina i vlasnik tvrtke u čijem je posjedu zgrada s pronađenim skrivenim blagom, nije znao objasniti kako su se američke zlatne kovanice našle u krovištu.Pretpostavlja se da je vrijedne kovanice ondje sakrio prijašnji vlasnik zgrade, proizvođač vina za kojeg je poznato da je 30-tih godina prošloga stoljeća poslovao s britanskim i američkim kompanijama.

Francuska novinska agencija AFP izvijestila je da će polovica otkrivenoga blaga završiti u rukama vlasnika zgrade Francoisa Langea, dok će drugu polovicu dobiti građevinski radnici zaslužni za ovo neobično otkriće.

A budući da je francuska regija Champagne poznata po dobrim vinima, Lange je spomenuo mogućnost da se u čast ovoga zlatnoga otkrića u vinskim podrumima njegove tvrtke proizvede posebne sorte vina.

Pročitajte još:

- Evo odakle zapravo dolazi zlato i kako postaje nakit i ulagački instrument (INFOGRAFIKA)

- Japanci domišljato prodavali zlato pred Novu godinu kako bi izbjegli plaćanje poreza

Foto: flickr, Izvor: SrebroZlato

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram