Zatvori
Poslovni Puls
20/02/2012

I dalje dramatično: Iran ponovno prijeti uvođenjem zabrane izvoza nafte u zemlje EU-a i eurozone

Iran će prekinuti prodaju nafte i drugim europskim zemljama, a ne samo Francuskoj i Velikoj Britaniji, nastavi li se Europa "neprijateljski ponašati" prema Teheranu...

Tu je prijetnju Europi uputio predsjednik iranske državne naftne tvrtke NIOC-a Ahmad Galebani. Tom bi odlukom bili obuhvaćeni Njemačka, Španjolska, Italija, Grčka, Portugal i Nizozemska, dodao je.

Ova najnovija mjera je odgovor na embargo koji je Europska unija u siječnju uvela na kupnju iranske nafte, u okviru pooštravanja sankcija Iranu zbog njegova spornog nuklearnog programa.

Iran je 2011. prodavao Europskoj uniji oko 500.000 barela sirove nafte na dan, što je gotovo 20 posto njegova izvoza. Galebani je ipak kazao da se taj opseg sada smanjio ali nije rekao koliko. Pretpostavlja se da Iran danas u EU zemlje izvozi oko 18 posto ukupne godišnje naftne proizvodnje.

A nakon što je jučer Iran obustavio izvoz britanskim i francuskim tvrtkama uoči stupanja na snagu europskog embarga a potporu je pružilo i ublažavanje kineske monetarne politike, porasle su cijene nafte na londonskom tržištu, dotaknuvši kratko najvišu razinu u zadnjih osam mjeseci iznad 121 dolara za barel.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte bila 1,12 dolara viša i iznosila je 120,70 dolara, nakon što je nakratko dotaknula i visokih 121,15 dolara, najvišu razinu od sredine lipnja prošle godine. Na američkom je tržištu porasla 1,75 dolara i iznosila 104,99 dolara za barel. Obujam trgovine bio je umjeren zbog blagdana u SAD-u.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 118,60 dolara, što je 47 centi više nego dan ranije.

Pročitajte još:

- Upozorili smo Vas na vrijeme: Natočite gorivo što prije, od ponoći rastu maloprodajne cijene!

- Iranci stvorili nuklearno gorivo i prijete zabranom uvoza nafte, a šefovi EU-a kažu: Nismo zabrinuti!

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram