Zatvori
Poslovni Puls
16/02/2012

Kakav preokret: Sindikati danas kažu da neće dati podršku otpuštanjima u javnom sektoru

Dan poslije sjednice GSV-a Sindikati poručuju kako su potporu dali makroekonomskim ciljevima proračuna - povećanju zaposlenosti, proizvodnje i BDP-a, ali ne i otkazima...

"To je potpuna neistina, a točno je da su sindikati odbili glasati jer GSV nije parlament te su zauzeli stav da je proračun vrlo heterogen dokument u kojem neke stvari zaslužuju potporu, a neke ne", kazao je čelnik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić.

Govoreći o položaju državnih i javnih službenika, rekao je da su njihova daljnja odricanja prihvatljiva samo kad bi bili sigurni da će to pridonijeti općem i njihovom boljitku, a to nije sigurno.

U zadnje četiri godine oni su se su po njegovoj računici odrekli 7,4 milijarde kuna, a učinci se ne vide. Njihov pristanak da daljnja odricanja Ribić uvjetuje pravednošću koja bi se odražavala u povećanju poreznog tereta za najbogatije te sektore koji i u krizi ostvaruju ekstra profite kao što su bankarstvo i osiguranje.

Oglasio se i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. On je u priopćenju naveo kako nije istina ono što su mediji prenose, da su sindikati poduprli Vladine najave otpuštanja radnika u javnom sektoru. Sever navodi da o viškovima zaposlenih u državnim tvrtkama nije bilo razgovora, a kamo li rasprave, dok je vezano uz rezove i brojke prekobrojnih radnika u HŽ-u tek ministar financija govorio kroz najave hitne prodaje društava kćeri HŽ-a koja se bave neprimjernom djelatnošću, kao na primjer željezničko ugostiteljstvo, pranje i čišćenje vagona i slično.

No, ni o tome nije bilo rasprave jer takva rasprava jednostavno nije u nadležnosti sindikalnih središnjica ni GSV-a.

Čini se kako se neki ne žele odreći svojih, ničim zasluženih, privilegija i pod cijenu urušavanja cijelog sustava...

Pročitajte još:

- KOMENTAR: Možemo zaboraviti na promjene na tržištu rada bez ozbiljne reforme sindikalnog sustava

Foto: Arhiva, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram