Zatvori
Poslovni Puls
16/02/2012

Pogodite koliko će iznositi porez na Deutsche Telekomovih 924,64 milijuna kuna od dividende HT-a

Uprava HT-a prije nekoliko je dana zajedno s objavom poslovnih rezultata za 2011. godinu predložila isplatu dividende malim i velikim dioničarima kompanije u iznosu od 22,14 kuna po dionici...

Budući da imamo novi zakon o oporezivanju dividende - ovo će biti prvi put da se hrvatski ulagači susreću s ovom vrstom poreza.

No, ima jedna zanimljivost...

Iako se ovaj zakon odnosi i na inozemne dioničare, zbog primjene ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i direktiva Europske unije u većini slučajeva inozemni vlasnici će biti oslobođeni plaćanja ili će plaćati porez prema nižim stopama.

Kao primjer tu imamo Deutsche Telekom.

Njima će HT u ime većinskog vlasništva u kompaniji isplatiti 924,64 milijuna kuna. Njemački DT će na to platiti točno 0 (nula) kuna poreza, barem kada je u pitanju hrvatski proračun. Da ne postoji ova razlika DT bi u hrvatski državni proračun morao uplatiti 110,96 milijuna kuna.

Za razliku od DT-a, veliki hrvatski ulagači državi će uplatiti sasvim pristojne svote zbog novog poreza: Fond hrvatskih branitelja (15,24 milijuna kuna), Raiffeisen mirovinski fond (11,79 milijuna kuna), Umirovljenički fond (7,6 milijuna kuna), PBZ Croatia osiguranje fond (3,16 milijuna kuna), Erste plavi fond (2,14 milijuna kuna), a AZ obvezni mirovinski fond 1,94 milijuna kuna.

Mali ulagači nemaju razloga za brigu, ukoliko njihovi prihodi od dividende godišnje ne premašuju 12.000 kuna.

Stoga, da bude jasnije, ako ste kupili paket dionica HT-a u IPO-u (63 dionice + 6 dodatnih) NE MORATE plaćati porez na dividendu.

Pročitajte još:

- Zbog žestokog pritiska iz EU Vlada Zorana Milanovića uskoro ukida tzv. “SMS porez”?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram