Zatvori
Poslovni Puls
16/02/2012

Vidošević i ekipa prognoziraju rast hrvatskog BDP-a za oko 0,4 posto u 2012. godini

Još malo ne previše optimističnih prognoza za rast hrvatskog gospodarstva, ovaj put od analitičara Hrvatske gospodarske komore (HGK)...

Hrvatska gospodarska komora (HGK) procjenjuje da će rast BDP-a u prošloj godini iznositi oko 0,2%, a u ovoj oko 0,4%, nešto manje od Vladinih procjena, istaknula je direktorica Centra za makroekonomske analize HGK Jasna Belošević-Matić na sjednici Skupštine HGK.

"Situacija u hrvatskom gospodarstvu danas tek nešto bolja u odnosu na 2009. i 2010. U slučaju da Vlada ne uspije pokrenuti investicijski ciklus slijedi još jedna recesijska godina", upozorila je.

U 2010. industrijska je proizvodnja pala za 1,2%, što je pad već treću godinu za redom, u trgovini na malo je, nakon trogodišnjeg opadajućeg trenda, promet porastao realno za 0,9%, ali je to u odnosu na 2008. za 16% realno manje, bilježi se silazni trend prijevoza putnika i roba, kao i nastavak negativnih tendencija kretanja u građevinarstvu.

Nelikvidnost u realnom sektoru je, uz određene oscilacije tijekom godine, znatno pogoršana. Samo u zadnjem kvartalu, po podacima HGK, broj blokiranih poslovnih subjekata je povećan za 5,2 tisuće, a iznos njihovih neizvršenih obveza za 1,7 miliijardi kuna, čime je zaključena godina s ponovno probijenim rekordom od 41,7 milijardi kuna neizvršenih obveza.

Inače, HGK je danas odlučio sniziti cijenu svoje mjesečne članarine (za male poduzetnike članarina više neće iznositi 55 kuna već 50 kuna).

Pročitajte još:

- Danas smo izbjegli Fitchevo rezanje kreditnog rejtinga, ali možda nećemo ono u ožujku

- MMF poručuje: Sorry Hrvati, ali morate još dodatno rezati ako namjeravate preživjeti ovu krizu

- Ivica Mudrinić: Glomazni javni sektor ostaje najveća prepreka oporavku hrvatskog gospodarstva

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram