Zatvori
Poslovni Puls
14/02/2012

EPH-ov njemački suvlasnik WAZ pregovara oko prodaje svog medijskog biznisa u Srbiji

Njemačka medijska grupacija WAZ ovih dana vodi pregovore sa zainteresiranim ulagačima oko prodaje svojih vlasničkih udjela u tiskanim medijima u Srbiji...

Medijska grupa WAZ (inače suvlasnik hrvatskog EPH) u Srbiji ima 50 posto u novinama Politika, 55 posto u novosadskom Dnevniku, a koliki je udio vlasništva u Večernjim novostima razlikuje se ovisno dolaze li podaci iz njemačkih i srbijanskih izvora. WAZ je do prošle godine bio i jedan od ključnih sudionika u distribuciji i prodaji listova na srbijanskom tržištu, kao vlasnik Štampa sistema, ali je u svibnju prošle prodao taj lanac kioska srbijanskom proizvođaču hrane Centroproizvod.

Početkom ove godine WAZ je prodao tri svoja lista u Makedoniji, a 2010., kada je bivši generalni direktor Bodo Hombach prvi put najavio da će se njemačka grupacija povući iz poslova na Balkanu, prodani su i neki od većih listova koje je WAZ posjedovao u Rumunjskoj i Bugarskoj.

"U nekim zemljama nema fer tržišnog natjecanja. Uska isprepletenost oligarha i političke moći truje tržište. To se ne odnosi na Hrvatsku”, izjavio je nedavno Hombach kada se počelo šuškati da WAZ napušta i hrvatsko medijsko tržište.

Hombach je kazao da su ga neki tajkuni iz Srbije povezani s vlašću ucjenjivali, a protiv WAZ-a se vodila negativna kampanja. WAZ je prije nekoliko godina kupio i platio većinski udjel dionica dnevnika Večernje novosti, ali ga je vlast na razne načine sprečavala da preuzme to što je platio. Ministar u srbijanskoj vladi Mlađan Dinkić izjavio je da “WAZ-u nije mjesto u Srbiji i mora otići”, na što je Hombach odgovorio da će “WAZ ispuniti tu želju, ali neće dopustiti da ga se pokrade”.

Pročitajte još:

- Prva medijska kuća na burzi: Ninoslav Pavić razmišlja o IPO-u Europapress holdinga!

Foto: Arhiva, Izvor: PoslovniPuls/Večernji/Jutarnji list

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram