Zatvori
Poslovni Puls
14/02/2012

Slavko Linić: Do kraja godine 2.000 otkaza u javnoj upravi, a Vjesnik će se ugasiti sam

Ministar financija Slavko Linić u razgovoru za RTL Danas otkrio je  sve detalje proračuna koji je Vlada donijela u ponedjeljak...

Proračun je gotov, premijer Zoran Milanović izjavio je kako je on realan, ali brojni stručnjaci slažu se kako  proračun nije dovoljno srezan. Ekonomski stručnjaci, pa i guverner HNB-a, rekli su da je  realan budžet manji za nekoliko milijardi. Po njima je rez trebao biti najmanje 9 milijardi kuna...

"Govoreći o uštedi od 9 milijardi govorimo i o utjecaju inflacije, gospodarskog rasta, što mi nismo uzeli u obzir u rastu prihoda. Vrlo smo blizu, ali oko 600 milijuna smo imak manje rezali te usmjerili u razvojne projekte. Svaki ministar je ozbiljno shvatio ove rezove, a nije bilo većih sukoba. Bio je to zajednički posao. Režemo 4 milijarde, jasno smo dali do znanje koliko na plaćama. Nekome je to malo, nekome previše - to je vladina odluka i to je ono što mi planiramo provesti ove godine", jasan je bio Slavko Linić.

Linić tvrdi kako je rezove moguće provesti bez otpuštanja i ukidanja kolektivnih ugovora te kako je realna brojka smanjenja zaposlenih u javnoj upravi oko dvije tisuće.

Linić je komentirao i restrukturiranje poslovanja Hrvatskih željeznica koje po mišljenju ministra Zlatka Komadine imaju višak od 5.000 zaposlenika.

"Željeznica pokazuje koji su to neodgovorni postupci bili i Uprave i dosadašnje Vlade. Osam godina nije se pristupilo strukturnim promjenama, osam godina već imamo trgovačka društva koja su trebala biti privatizirana, osam godina to netko nije radio, sada ćemo to morati raditi ubrzano. Do sada su za njihove plaće bila izdvajana sredstva iz proračuna, a nisu bila za to namijenjena. Od ove godine više tih sredstava nema", zaključio je Linić.

Na kraju je prokomentirao izjave koje je nedavno dao u medijima, o onavodnom gašenju "Vjesnika"...

"To je moje osobno mišljenje i rezultat moje komunikacije s medijima. Vi me pitate što mislim, ja vam odgovorim. O tome se nije raspravljalo na sjednici Vlade, niti je to nešto čime smo se bavili. Takva tvrtka jednostavno nema budućnost i sama će se zgasiti, ali to je moje mišljenje", rekao je na kraju intervjua ministar financija.

Proračun:

- Linić opravdava prodaju Croatia osiguranja i HPB-a: Zar mislite da će nam svijet vječno davati novce?

- PDV od 1. ožujka ide na 25 posto, a uvodi se i porez na dividendu od 12 posto

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram