Zatvori
Poslovni Puls
14/02/2012

RBA analitičari upozoravaju: Registrirana nezaposlenost sljedeći će tjedan premašiti rekord iz 2003. godine

Broj nezaposlenih u siječnju je nastavio rasti, što je u skladu sa sezonskim kretanjima na tržištu rada. Prema posljednjim podacima HZZ-a broj nezaposlenih je u siječnju iznosio 334.351, što je 18.913 osoba više nego u prosincu, dok je na godišnjoj razini broj nezaposlenih gotovo nepromijenjen...

Tijekom siječnja broj novoprijavljenih nezaposlenih osoba iznosio je 36.726, što je 6.143 osobe više nego u siječnju prošle godine. Pri tome je 27.650 osoba ili 75% došlo iz radnog odnosa. Iz evidencije je izašlo ukupno 17.813 osoba od kojih 8.122 temeljem zapošljavanja, a 9.076 (51%) brisano je iz evidencije zbog ostalih razloga, kao što su neredovito javljanje, nepridržavanje zakonskih odredbi, uključenje u obrazovanje, umirovljenje itd. Osim uobičajenog sezonskog kretanja prema kojem se nezaposlenost povećava tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, tržište rada dodatno odražava produljenu recesiju, odnosno izostanak oporavka realnog sektora gospodarstva.

Dakle, uz istovremeni izostanak stvaranja radnih mjesta, u nezaposlenost ulaze mladi ljudi po završetku formalnog obrazovanja, ali uslijed pada ili slabe gospodarske aktivnosti kao dio procesa smanjivanja troškova poslovanja, restrukturiranja ili gašenja pojedinih poduzeća, dio nezaposlenih dolazi izravno iz radnog odnosa. Unatoč zanemarivom godišnjem porastu broja nezaposlenih (+24 osobe), stopa nezaposlenosti bi trebala rasti zbog smanjenja radne snage.

"Registrirana stopa nezaposlenosti koja se objavljuje početkom sljedećeg tjedna mogla bi iznositi 19,9% (najviša stopa od travnja 2003.). U ovoj godini očekujemo nastavak rasta broja nezaposlenih i stope nezaposlenosti, pri čemu bi prosječna registrirana stopa nezaposlenosti mogla iznositi 18,5% (u 2011. je iznosila 17,9%)", poručuju analitičari Raiffesen banke.

Pročitajte još:

- TONEMO SVE DUBLJE: U posljednjih mjesec dana izgubljeno gotovo 20.000 radnih mjesta

- O ovoj strašnoj grafici trenutno pričaju svi financijski analitičari. Nezaposlenost je u pitanju…

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram