Zatvori
Poslovni Puls
14/02/2012

INA prošle godine povećala neto dobit za 89 posto na 1,81 milijardu kuna

INA Grupa danas je na Zagrebačkoj burzi objavila svoje poslovne rezultate za 2011. godinu...

INA je prošle godine ostvarila ukupne prihode od 30,02 milijarde kuna, što predstavlja povećanje od 16 posto u odnosu na 2010. godinu. Istovremeno neto dobit INA je povećala za impresivnih 89 posto u odnosu na 2010. godinu i ona sada iznosi 1,81 milijardu kuna (povećanje za čak 854 milijuna kuna).

Poboljšani rezultati većinom odražavaju povoljno okruženje kroz višu cijenu sirove nafte, zajedno s poboljšanom prosječnom dnevnom proizvodnjom ugljikovodika u segmentu Istraživanja i proizvodnje. Usprkos pozitivnom učinku tijekom prvih devet mjeseci 2011., zbog sigurnosne situacije u Siriji te u skladu sa lokalnim zahtjevima, Ina je smanjila proizvodnju sirove nafte i prirodnog plina. Osim toga, Ina i dalje ima poteškoća u naplati potraživanja od sirijske strane, stoji u izvješću objavljenom na web stranicama Zagrebačke burze.

"Snažniji učinak je rezultat prvenstveno vrlo zahtjevnog razdoblja ulaganja između 2008. i 2011. godine, u kojem su završena brojna velika ulaganja koja su počela snažno doprinositi rezultatima. Naši rezultati također odražavaju učinke nastavka poboljšanja učinkovitosti, stroge kontrole troškova i poslovne optimizacije i racionalizacije. Ove aktivnosti postaju sve važnije, kako Ina ne može utjecati na eksterne uvjete poslovanja. Prvenstveno je bitno spomenuti politička previranja i neizvjesnost koju donose nova događanja, prvenstveno u Siriji, no i u ostatku Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Politička situacija, sankcije i posljedično tome neplaćanje iz Sirije negativno su utjecali na naše rezultate u četvrtom kvartalu ove godine, kao i ukidanje mjera liberalizacije cijena prema velikom djelu hrvatskih industrijskih potrošača plina iz rujna 2011. (uvođenje nove maksimalne cijene usprkos važećim komercijalnim ugovornim obvezama između Inagrupe i potrošača)", komentirao je izvješće Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine.

Pročitajte još:

- Građani na Facebooku 22. veljače organiziraju masovni bojkot SVIH hrvatskih benzinskih postaja!

- Situacija se popravlja: INA u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 2,07 milijardi kuna 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram