Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2012

Zoran Milanović sinoć konačno nedvosmisleno najavio prve otkaze u glomaznom javnom sektoru

Hrvatski premijer Zoran Milanović sinoć je po prvi put direktno i nedvosmisleno najavio otkaze u javnom sektoru. Otkaza će vjerojatno biti pošteđena državna uprava, ali ne i velike javne tvrtke kojima predstoji restrukturiranje poslovanja...

U razgovoru za HTV-ov Dnevnik plus premijer Zoran Milanović otkrio je da je donošenje proračuna pomaknuto na ponedjeljak zbog tehničkih razloga, zbog želje da sve bude dobro napisano, ali i da su ministri dobili zadatak vidjeti jesu li u pojedinim resorima moguće dodatne uštede.

Milanović je rekao da uvođenjem poreza i smanjenjem davanja nisu povećali porezno opterećenje građana, za razliku od bivše vlade. Zdravstvo dobiva više od pola milijarde kuna manje, ali Milanović je uvjeren da se to neće osjetiti jer će zdravstveni sustav biti racionalnije i bolje složen.

Na pitanje kakvo je financijsko stanje države premijer je rekao kako je teško i izazovno - kao i u cijeloj Europi. "Upravo gledajući njih vidimo kako funkcioniraju oni koji troše više nego što zarađuju, a kako uređena društva", rekao je premijer.

Istaknuo je kako je glavni cilj ove vlade postići rast i razvoj. "Vlada mora u prostoru mogućega nešto potaknuti. Nema stajanja, Hrvatska se umorila od stajanja", naglasio je premijer. Izrazio je nadu da će Hrvatska uspjeti zadržati kreditni rejting koji ima te dodao kako vlada čini sve što joj je u moći kako bi ostvarila taj cilj. "Pri tome ćemo pokušati ne dirati u one najosjetljivije - umirovljenike, poljoprivrednike", rekao je Milanović.

Upitan o otkazima u javnoj upravi, premijer je rekao kako je ona veoma neučinkovita. "To su sustavi koji su inertni i potreba je racionalizacija. Sve što se bude poduzimalo bit će u dogovoru sa sinikatima", rekao je premijer te istaknuo kako se radna mjesta moraju sačuvati, ali i ojačati.

Pročitajte još:

- Slavko Linić Reutersu potvrdio novi krug privatizacije i otkaze u javnom sektoru

- Sindikati prešutno ipak dali zeleno svjetlo za prva otpuštanja u javnom sektoru

- NAŠA REALNOST: Bez mijenjanja kolektivnih ugovora nema otkaza u javnom sektoru

Foto: Flickr/Vlada.hr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram