Zatvori
Poslovni Puls
09/02/2012

PDV od 1. ožujka ide na 25 posto, a uvodi se i porez na dividendu od 12 posto

PDV se, kako je najavljeno, od 1. ožujka povećava na 25 posto, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici...

Uvode se i međustope PDV-a na dječju hranu, ulje, bijeli šećer te od 1. siječnja 2013. i na turizam. Stopa od 10 posto PDV-a primjenjivala bi se na usluge u ugostiteljstvu i sva bezalkoholna pića, ali i pivo i vino. Primjena smanjene stope doprinosa za zdravstvo za dvapostotna poena počet će od 1. svibnja. Od početka ožujka uvest će se i 12 posto poreza na dividendu, s tim što će mali dioničari biti oslobođeni poreza za iznos do 12.000 kuna na godinu. Neoporezivi dio dohotka umirovljenika povećava se na 3.400 kuna.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da je paketom poreznih zakona cilj rasteretiti gospodarstvo i očuvati standard građana pogođenih krizom. Vlada će proračun donijeti u ponedjeljak jer želi da bude tehnički dobro napisan. Rekao je to na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović ističući da donose bitne porezne zakone koji se prirodno povezuju s proračunom.

Vlada danas nije raspravljala o Prijedlogu zakona o ustroju Agencije za praćenje poslovanja energetskog sektora i svih investicija u taj sektor čija je godišnja vrijednost u rangu trećine državnog proračuna. Nakon Izlaganja Radimira Čačića prigovore na taj prijedlog iznjela je ministrica zaštite okoliša Mirela Holy. Smatra da bi Agencija trebala odgovarati Vladi, a ne, kako je predloženo, Ministarstvu gospodarstva. Holy želi i da se točno razriješi koji je odnos između Here i Vladine agencije.

Na Vladi su se našli i Zakon o financijskom inspektoratu, Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, s nacrtima konačnih prijedloga tih zakona. Vlada će među ostalim razmatrati i nacrte prijedloga zakona o Poreznoj upravi, o dopuni Stečajnog zakona, o izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, također s nacrtima konačnih prijedloga zakona.

Pročitajte još:

- Analitičari Ekonomskog instituta: Vladina proaktivna ekonomska politika MOŽDA može spasiti kreditni rejting

- Tko preživi pričat će: Slavko Linić kaže da će nam biti bolje tek za 3 do 4 godine! Odmah nam je lakše…

Foto: Vlada.hr/Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram