Zatvori
Poslovni Puls
09/02/2012

Grčka smanjuje minimalnu plaću, daje 15.000 otkaza u javnom sektoru, ali i dalje isplaćuje 13. i 14. plaću

Grčka se nada da će ministri financija eurozone, koji će se sastati večeras u Bruxellesu, donijeti pozitivnu odluku o planu pomoći, rekao je grčki ministar financija Evangelos Venizelos dan nakon što grčki čelnici nisu uspjeli u potpunosti dogovoriti program štednje i reformi...

Venizelos je održao maratonski sastanak o mjerama štednje s premijerom Lucasom Papademosom i izaslanstvima EU-a, Europske središnje banke (ECB) i MMF-a u Ateni. Taj sastanak u noći na četvrtak uslijedio je nakon sastanka čelnika tri grčke vladine stranke koji su osam sati razgovarali s Papademosom o odobrenju novih mjera štednje koje traže vjerovnici zemlje kao uvjet za deblokiranje novog paketa od 130 milijardi eura.

Ministar financija Evangelos Venizelos je kazao da su čelnici triju stranaka postigli dogovor o gotovo svim potrebnim mjerama, ali je preostala jedna sporna točka. Nije želio reći o čemu je riječ, ali izvori navode da je glavni kamen spoticanja bilo pitanje mirovinske reforme. Dogovoreno je smanjivanje minimalne plaće za novozaposlene, sa 750 na 600 eura. Oko 15 000 državnih zaposlenika bit će otpušteno tijekom godine. Ipak očekuje se da će radnici i dalje dobivati 13. i 14. plaću.

Grčka pregovara na dva kolosijeka. S privatnim vjerovnicima o oprostu 100 milijardi duga - što je polovina privatnih tražbina i 35 posto ukupnog duga Grčke. Cilj je da se otpisom duga grčki javni dug do 2020. smanji na 120 posto BDP-a umjesto sadašnjih 160 posto. Pregovori se vode o zamjeni obveznica koje drže privatni vjerovnici za nove obveznice čija je nominalna vrijednost umanjena za polovinu. U pregovorima se moraju definirati kada će nove obveznice stići na naplatu i kolike će kamate Grčka plaćati na njih.

Usporedno s tim, Atena vodi pregovore i o uvjetima za dobivanje novog paketa pomoći od 130 milijardi eura od Europske središnje banke i MMF-a. Od Atene se zauzvrat traži privatizacija dobrog dijela državne imovine, što je vlada obećala ali još nije provela, te provedba reformi, posebice na tržištu radne snage.

Pročitajte još:

- Grci muku muče s naplatom poreza: Pastir Stelios s 50 koza grčkoj državi duguje 10,8 milijuna eura!

- Na ulice Atene izlazi milijun nezadovoljnih radnika na veliki prosvjed “Dosta, više ne možemo!”

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram