Zatvori
Poslovni Puls
09/02/2012

Zajedno smo jači: Agrokor poručio da bi spajanje s Mercatorom podiglo vrijednost drugim kompanijama u regiji

Agrokor je prekjučer i službeno povukao svoju neobvezujuću ponudu za preuzimanje 52,1 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercatora...

A danas stiže priopćenje iz Agrokora kojeg potpisuje Ivan Crnjac, izvršni potpredsjednik Agrokor koncerna:

"Akvizicija Mercatora bila je jedna od strateških poslovnih aktivnosti koje je Agrokor započeo u prošloj godini. Nakon što smo se intenzivno bavili ovim procesom, procijenili smo da ne možemo privesti akviziciju kraju na željeni način te smo se, kad je to postalo razvidno, odlučili povući iz procesa. Vjerovali smo i vjerujemo da bi spajanje Agrokora i Mercatora bila ogromna vrijednost za cijelu regiju i sve države u kojima ove kompanije posluju i da bi podiglo kapitalne vrijednosti stotina drugih kompanija u regiji. Imali smo perfektnu stratešku ideju ali nažalost, zbog neodlučnosti u donošenju odluka do njene realizacije nije došlo. Neovisno o ovom ishodu, Agrokor i dalje nastavlja sa svojim strateškim aktivnostima u regiji, jer vjerujemo u ovo tržište i njegov daljnji potencijal rasta", stoji u priopćenju iz Agrokora koejg potpisuje gore spomenuti Crnjac.

Ostaje nejasno zašto je Agrokor uopće slao ovo priopćenje koje ne otkriva ništa drugo osim činjenice kako je najveća hrvatska privatna kompanija i dalje ozbiljno zagrijana za preuzimanje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Istovremeno, Slovenci ne kriju oduševljenje činjenicom da je Agrokor odustao od preuzimanja.

S novinskih naslovnica vrište veliki naslovi o porazu "hrvatskog kroničnog neplatiše", a o političkoj klimi u susjednoj Sloveniji najbolje svjedoči izjava budućeg slovenskog ministra gospodarstva Radovana Žerjava koji je još prošli tjedan rekao kako ne podržava prodaju Mercatora Agrokoru "jer bi to imalo šire posljedice za slovensko gospodarstvo".

Analitičari tvrde kako je malo vjerojatno da je Ivica Todorić u potpunosti odustao od ideje preuzimanja Merctora, pa je samo pitanje vremena kada će Agrokor krenuti u svoj jubilarni peti pokušaj preuzimanja Mercatora.

Pročitajte još:

- Ustavni sud stiže u pomoć Ivici Todoriću: Agrokor ne mora preuzeti Belje! Barem ne odmah…

- Emil Tedeschi i Ivica Todorić od Vlade traže pomoć i zaštitu izvoza na tržišta bivše Jugoslavije

Foto: YouTube

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram