Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2012

Slavko Linić Reutersu potvrdio novi krug privatizacije i otkaze u javnom sektoru

Nakon nedavnog razgovora za Bloomberg, Linić je danas "odradio" i razgovor za drugu veliku novinsku agenciju, Reuters...

U razgovoru za Reuters, ministar financija Slavko Linić kazao je kako Vlada čini sve što je u njezinoj moći kako bi pokazala bonitetnim agencijama da promjene dolaze, da smo spremni provesti reforme i smanjiti troškove dok istodobno radimo na povećanju investicija. Linić je Reutersu rekao kako Hrvatskoj ove godine nije potreban aranžman s MMF-om.

"Naše obveze nisu prevelike, i dalje možemo financirati svoj deficit na financijskim tržištima. Nažalost, promatra nas se kao rizičnu zemlju, zbog čega su kamate i dalje visoke. To je problem koji moramo riješiti i koji će ovisiti o uspjehu naših reformi", izjavio je Linić.

Potvrdio je i plan Vlade Zorana Milanovića da uđe u privatizaciju Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke (HPB), ali i nekih manjih državnih udjela u privatnim tvrtkama. Linić očekuje kako će na privatizaciji državni proračun profitirati s oko 2 milijarde kuna. Vlada ove godine želi smanjiti proračunski deficit s prošlogodišnjih 4 posto, na 2,8 posto. To bi ujedno bilo ispod službenog limita Europske unije koji iznosi 3 posto, rekao je Linić.

Zanimljivo, Linić kaže kako će se izvan proračunske štednje provoditi i ona u javnom sektoru, a to bi moglo uključivati i otkaze u velikim državnim tvrtkama.

"To je nešto što ne možemo odgađati za iduću godinu. Državne firme moraju početi poslovati odgovorno. Privatni sektor je prošao kroz to u zadnje dvije godine, a mi u javnom sektoru nemamo pravo ponašati se drugačije", kazao je Linić.

Upitan o eventualnom ulasku Hrvatske u eurozonu - Linić je rekao kako hrvatska ekonomija prvo mora dostići europske standarde što uključuje velike reforme u zdravstvenom, socijalnom i mirovinskom sustavu.

Reuters zaključuje kako bi Hrvatska mogla postati dio eurozone već krajem ovog desetljeća.

Pročitajte još:

- Linić nas je ponovno zadužio: Uspješna aukcija 2-godišnjih trezorskih zapisa od 1,196 milijardi kuna

- Sindikati prešutno ipak dali zeleno svjetlo za prva otpuštanja u javnom sektoru

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram