Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2012

Evo što i Hrvatsku možda čeka: Nakon ulaska u EU iz Rumunjske emigriralo oko 15 posto stanovnika!

Ovu vijest moramo shvatiti kako ozbiljno upozorenje što bi se moglo dogoditi ako se životni standard u Hrvatskoj uskoro drastično ne poboljša...

Nakon ulaska u Europsku uniju - Rumunji su u potrazi za boljim životom masovno emigrirali u zemlje zapadne Europe, pokazao je posljednji popis stanovništva.

Prema posljednjem popisu Rumunja u ovom trenutku ima oko 19 milijuna što je za tri milijuna manje nego prije deset godina. Prema objašnjenju riječ je o masovnom iseljavanju i niskoj stopi prirodnog priraštaja koje su dovele do smanjenja broja stanovnika.

Rumunjski Nacionalni zavod za statistiku objavio je da da oko milijun državljana ove zemlje radi u inozemstvu, ali se pretpostavlja da bi ovaj broj mogao biti i mnogo veći.

Podsjetimo kako je Rumunjska pod režimom MMF-a koji su uveli stroge mere štednje kroz manje plaće i veće poreze.  Veliki odljev radne snage iz zemlje izaziva zabrinutost, jer se time smanjuje i broj poreznih obveznika, javljaju rumunjski mediji.

Možemo se samo nadati da ovaj rumunjski egzodus neće za godinu dana ponoviti i u Hrvatskoj.

Pročitajte još:

- Evo što nas čeka u Europskoj Uniji: Poljska izgubila milijun stanovnika nakon ulaska u idiličnu EU

- Zbog nesigurnosti i visoke nezaposlenosti Irsku zahvatio novi veliki emigracijski val

Foto: Flickr, Izvor: Index

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram