Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2012

Sindikati prešutno ipak dali zeleno svjetlo za prva otpuštanja u javnom sektoru

Sindikati neće podržati otpuštanja u javnom sektoru, ali isto tako neće čuvati ni jedno radno mjesto koje nije učinkovito, rečeno je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)...

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca suglasni su da treba ići u restrukturiranje javnih službi i javnih poduzeća, a jedna od krajnjih mjera je i smanjenje broja zaposlenih u dogovoru sa socijalnim partnerima i prema proceduri koju propisuje Zakon o radu, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Na to je reagirao predstavnik sindikata Mladen Novosel ustvrdivši kako nema nikakvog dogovora sindikata s Vladom o otpuštanju radnika, no ako Vlada utvrdi da u javnom sektoru negdje ima određenog viška procedura za smanjenje broja zaposlenih je jasno propisana.

Novosel je dodao kako sindikati inzistiraju da se predviđene uštede od dvije milijarde kuna preusmjere u stvaranje novih radnih mjesta, u poticanje malog i srednjeg poduzetništva.

Mrsić je istaknuo da će racionalizacija biti provedena u javnoj upravi kroz smanjenje prekovremenog rada, ukidanje ugovora o djelu i uštede u materijalnom poslovanju, čime se planira uštedjeti tih dvije milijarde kuna, a u javnim poduzećima će njihove uprave dobiti zadatak da racionaliziraju poslovanje u dogovoru sa sindikatima.

Moramo provesti restrukturiranje i uštede jer imamo pad BDP-a i osobne potrošnje, a državna potrošnja ostala je na razini 2008. godine, prije izbijanja krize. To ne ide, moramo reducirati državnu potrošnju, za to imamo podršku građana, a mislim da smo dobili i konsenzus na GSV-u da se ide u promjene, rekao je Mrsić.

Takvo je stajalište podržao predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Ergović podsjetivši kako je privatni sektor već proveo restrukturiranje te smanjio plaće i broj zaposlenih, što javni sektor nije učinio. Treba ravnomjerno rasporediti teret krize, kaže Ergović.

Pročitajte još:

- Zoran Milanović je “tehnički” u pravu kada kaže da neće biti otkaza u javnom sektoru. Ali zapravo hoće…

- Predstavnici rejting agencije Fitch stigli u Zagreb na razgovore sa Slavkom Linićem

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram