Zatvori
Poslovni Puls
03/02/2012

Zoran Milanović je "tehnički" u pravu kada kaže da neće biti otkaza u javnom sektoru. Ali zapravo hoće...

Zoran Milanović i Slavko Linić već neko vrijeme u javnost izlaze s potpuno različitim porukama...

I dok premijer Zoran Milanović tvrdi kako državni zaposlenici ne moraju brinuti za svoja radna mjesta, te kako neće biti otpuštanja, ministar financija Slavko Linić u brojnim intervjuima i TV gostovanjima tvrdi kako od veljače možemo očekivati  prva smanjenja radne snage u javnom sektoru.

Dakle, tko je u pravu?

Zapravo - obojica!

Milanovićeva vlada za početak planira smanjiti broj javnih djelatnika kroz neproduljenje ugovora o djelu i smanjenje broja zaposlenih na određeno vrijeme. Tehnički, ovo zaista znači kako neće biti otkaza u javnom sektoru, ali to vrijedi samo za stalno zaposlene državne djelatnike koje štite vrlo rigidni kolektivni ugovori čije će stavke Vlada i njezini "socijalni partneri" sigurno pokušati promijeniti tijekom ove godine. Svi ostali uskoro će se naći na Zavodu za zapošljavanje, rekao je nedavno Linić gostujući u HTV-ovom "Otvorenom". U praksi to znači kako će možda tek svaki stoti zaposlenik u javnom sektoru ostati bez posla. Nije puno, ali od negdje se jednostavno mora početi...

Iako Milanović i Linić govore o istoj stvari, izabrali su potpuno drukčije pristupe, što je dovelo do ovako konfliktnih percepcija u javnosti oko teme otpuštanja u javnom sektoru.

Stoga, možda ne bi bilo loše kada bi Milanović i Linić održali jednu zajedničku konferenciju na medije na kojem bi jasno i nedvosmisleno javnosti priopćili svoje planove oko otkaza djelatnicima u javnom sektoru.

Ukoliko se to ne dogoditi - bit ćemo osuđeni na potpuno nepotrebne medijske akrobacije i nadmudrivanja koja nam u ovoj ekonomskoj situaciji uopće nisu potrebna.

Pročitajte još:

- Paraziti mogu početi slaviti: Premijer Milanović rekao da neće biti otpuštanja u javnom sektoru!

- KONAČNO: Slavko Linić Bloombergu rekao da u veljači kreću prvi otkazi u velikim javnim tvrtkama

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram