Zatvori
Poslovni Puls
01/02/2012

Analitičari Ekonomskog instituta: Vladina proaktivna ekonomska politika MOŽDA može spasiti kreditni rejting

Analitičari Ekonomskog instituta iz Zagreba (EIZ) u svojoj redovnom izvješću Croatian Economic Outlook Quarterly komentirali su posljednja domaća ekonmska zbivanja i vladine smjernice za proraču za 2012. godinu..

Objavljene Vladine smjernice za pripremu proračuna nagovještavaju čvrste korake prema smanjenju deficita, što bi do donošenja proračuna moglo biti dovoljno za dobivanje povjerenja financijskih tržišta i sprečavanje pada kreditnog rejtinga, smatraju analitičari Ekonomskog instituta iz Zagreba (EIZ). Analitičari u publikaciji Croatian Economic Outlook Quarterly podsjećaju da je u trećem tromjesečju 2011. hrvatsko gospodarstvo zabilježilo rast BDP-a od 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2010.

Iako je prvi put od 2008. ostvaren porast BDP-a u dva uzastopna tromjesečja, raspoloživi podaci za posljednje tromjesečje upućuju na ponovno smanjenje aktivnosti pa je EIZ smanjio svoju procjenu rasta BDP-a za 2011. na 0,2 posto. Procjenjuje se da je gospodarstvo na prijelazu godine ušlo u novu recesiju pa se očekuje pad ukupne gospodarske aktivnosti od 0,3 posto, a blagi oporavak i rast BDP-a od 1 posto očekuju se u 2013. Ove prognoze pripremljene su prije nego što su objavljene Vladine smjernice za proračun. U obzir je uzeto povećanje stopa PDV-a i manje oporezivanje nižih dohodaka, dok ostale najavljene promjene nisu uzete u obzir.

Analitičari EIZ-a očekuju suficit na tekućem računu platne bilance u 2012. i 2013. Inflacija će donekle porasti pa bi ove godine mogla dosegnuti 2,6 posto, a iduće 2,7 posto. Na tržištu rada ne očekuje se promjena negativnih trendova te bi stopa nezaposlenosti mogla iznositi oko 18,1 posto. Deprecijacijski pritisci će se nastaviti, što će ograničavati središnju banku u relaksiranju monetarne politike pa će kreditna aktivnost ostati relativno ograničena.

Analitičari naglašavaju brojne neizvjesnosti oko projekcija, što zbog rastuće globalne nestabilnosti i visoke ranjivosti domaćeg gospodarstva. Ipak, objava smjernica za pripremu ovogodišnjeg proračuna smanjila je te neizvjesnosti, pokazujući spremnost Vlade na fiskalnu konsolidaciju. To bi privremeno moglo osigurati povjerenje financijskih tržišta i spriječiti pad kreditnog rejtinga, navode u izvješću.

Cijelo izvješće u PDF formatu možete pogledati u nastavku ovog teksta:

Priopcenje-CEOQ49

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram