Zatvori
Poslovni Puls
31/01/2012

Zoran Milanović: Cilj naše politike nije rezanje proračunskog deficita, već poticanje novog gospodarskog rasta

Hrvatski premijer jučer je po prvi put u svojstvu aktivnog promatrača sudjelovao na sastanku čelnika zemalja članica EU-a u Bruxellesu gdje se raspravljalo o fiskalnoj odgovornosti zemalja članica Unije...

"Ono što mi u Hrvatskoj radimo s proračunom, a što nije pretjerano lijepo ni popularno, ali je nužno, to Europa radi na svojoj razini dogovarajući ugovor o fiskalnom paktu, koji se svodi na to da se fiskalni deficit i javni dug ograničavaju i da to postaje dio europskih ugovora. To je vrlo strogo pravilo, mi ćemo ga primjenjivati prije nego što nas to bude obvezivalo", rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon susreta s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Komisije Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

"Mi se ovdje borimo za vrijeme i za povjerenje investitora, dakle naš cilj nije rezanje deficita i rezanje potrošnje, to je samo privremeno sredstvo da postignemo rast, da iz godine u godinu imamo više i samo tako cijela ova priča ima smisla i samo tako možemo vraćati dugove i stvarati nove vrijednosti do trenutka kada nam možda dugovi neće ni trebati, no do toga trebamo još dosta dugo putovati", rekao je Milanović komentirajući nastojanja čelnika EU-a da pronađu izlaz iz postojeće dužničke krize.

Hrvatski premijer priznao je kako Hrvatska ima velikih problema s nezaposlenošću, no vlada namjerava određenim poreznim olakšicama poticati zapošljavanje mladih.

"Mi ćemo određenim poreznim olakšicama i programima probati učiniti maksimum. Mi imamo problema s nezaposlenošću mladih, tu nismo uspješni kao Njemačka ili Austrija, koje očito imaju dobre programe i od boljih treba učiti, ali nismo tako loši kao neke države EU-a, koje imaju čak i 50-postotno nezaposlenost među mladima, što je tragedija. Hrvatska to nema, iako situacija nije sjajna", rekao je.

Milanović je također rekao da će Hrvatska uskoro uvesti neke poreze koje do sada nije imala poput oporezivanja dividendi i određene razine dobiti. Nije spomenuo donošenje kontroverznog poreza na imovinu.

Pročitajte još:

- Profesor Ivan Šiber: Krajnje je vrijeme da Hrvatska prestane gospodariti, a počne privređivati

- Nenad Bakić: Prava istina je da će Linić srezati proračunske izdatke za gotovo 8 milijardi kuna

- Kakvog samo premijera imamo: Milanović kaže da nam samo dragi Bog može pomoći da povećamo izvoz

Foto: Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram