Zatvori
Poslovni Puls
31/01/2012

Bankari gotovo jedinstveni u mišljenjima: Hrvatska će ove godine utonuti u novu recesiju

Hrvatskom gospodarstvu ove godine ponovno prijeti recesija, ponajviše zbog krize u Europskoj uniji, pokazuje nova anketa Hrvatske udruge banaka...

Šest anketiranih ekonomista najvećih domaćih banaka procjenjuje u prosjeku da će domaće gospodarstvo ove godine zabilježiti pad od 1,3 posto.

Ako doista dođe do recesije, to će onemogućiti ozbiljniju fiskalnu prilagodbu, navodi HUB o osvrtu na anketu. Štogod vlada napravila, lošije punjenje proračuna od očekivanja uzrokovat će relativno visok fiskalni deficit. Prosječno očekivanje salda opće države 2012. iznosi zabrinjavajućih -4,9 posto, pri čemu su razlike u očekivanjima male: najveći optimist očekuje -4,5, a najveći pesimist -6 posto BDP-a, navodi se u osvrtu na anketu.

Najveći utjecaj na pad domaćeg BDP-a imat će, smatraju ekonomisti, daljnji pad investicijske aktivnosti.

Nova recesija u Hrvatskoj izazvala bi i daljnji rast nezaposlenosti. Najveći optimist među anketiranima očekuje na kraju ove godine stopu nezaposlenosti, po ILO metodi, od 13,1, a najveći pesimist od 16,4 posto.  No, inflacija će ostati pod kontrolom. U prosjeku ekonomisti očekuju rast cijena na malo za 2,5 posto.

Anketirani ekonomisti očekuju stabilan tečaj koji bi se na kraju 2012. trebao kretati na sličnoj razini na kojoj se i sada nalazi: između 7,5 i 7,6 kuna za jedan euro, navodi se u osvrtu na anketu HUB-a.

Pročitajte još:

- PBZ analitičari: Hrvatsku ove godine čeka gospodarski pad od oko 1 posto!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram