Zatvori
Poslovni Puls
30/01/2012

Svjetsko tržište: Usporen rast američkog gospodarstva, pozitivne vijesti iz Grčke oko restrukturiranja duga...

Gospodarstvo SAD-a zabilježilo je rast manji od očekivanja u posljednjem tromjesečju prošle godine...

Tako je BDP-a SAD-a zabilježio rast od 2,8% godišnje iako je očekivani rast iznosio 3%. Manji rast od očekivanja posljedica je obuzdane osobne i državne potrošnje. Međutim, unatoč tome, stopa rasta je ipak veća od one u tromjesečju prije (1,8%) dajući tako razlog optimizmu kod daljnjih očekivanja rasta američkog gospodarstva.

U prosincu su uvozne cijene u Njemačkoj zabilježile godišnji rast od 3,9% što je više od očekivanja dok su na mjesečnoj razini zabilježile rast od 0,3% u skladu s očekivanjima.

Monetarni agregat M3 koji obuhvaća novčanu masu te oročene depozite do i preko godine dana u eurozoni je zabilježio godišnji rast od 1,6% iako je očekivani rast u prosincu iznosio 2,1%. Kreditna agencija Fitch u petak je spustila kreditni rejting pet zemalja eurozone. Tako je rejting Belgije spušten s AA+ na AA, Slovenija i Španjolska spušteni su s AA- na A, Italija je s A+ degradirana na A, dok je Cipar s BBB došao na BBB-.

Američke državne obveznice i sam kraj tjedna zaključile su s padom prinosa dodatno podržane ispodočekivanim rastom BDP-a u posljednjem tromjesečju. Naznake skorog dogovora oko restrukturiranja grčkog duga i u petak su povoljno utjecale na smanjenje talijanskih i španjolskih prinosa. Navedenom su zasigurno pridonijele posljednje nestandardne mjere monetarne politike (trogodišnji zajmovi) koje omogućavaju dovoljno likvidnosti i spuštanje kamatnih stopa na tržištu. Takvi tržišni uvjeti mogli bi biti prisutni tijekom cijele 2012. godine pa bitnijeg oporavka njemačkih prinosa neće biti, poručuju RBA analitičari.

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram