Zatvori
Jasmin Hadzic
27/01/2012

Braća Samwer u strahu - bivši zaposlenici osnovali novu njemačku tvornicu internet klonova

Najpoznatiji njemački stručnjaci za kloniranje poznatih američkih internet kompanija upravo su dobili žestoku konkurenciju...

Braća Samwer u tehnološkim krugovima postala su poznata po seriji vrlo (financijski) uspješnih "kloniranja" popularnih američkih internet servisa na njemačkom tržištu koje su zatim prodali natrag američkim "originalima" prilikom širenja na europsko tržište.

Njihov inkubator "Rocket Internet" do sada je izbacio klonove američkog AirBnb-a, Zapposa i od nedavno Pinteresta. No - čini se da će Samweri uskoro dobiti neočekivanu konkurenciju.

Još u prosincu, TechCrunch je objavio kako je "Rocket Internet" napustilo oko 20 ključnih zaposlenika, a sada TC doznaje kako su "odmetnici" pokrenuli vlastiti tehnološki inkubator "Oryx Project" (nema veze s našim Oryx taksijem). U ovom trenutku nije sasvim jasna poslovna strategija "Oryxa", no vjerojatno nećemo previše promašiti ako pretpostavimo da će i oni primijeniti potpuno isti copy-paste poslovni model koji je Samwere pretvorio u najbogatije europske internet poduzetnike.

Ova vijest navodno dolazi u iznimno loš trenutak za "Rocket Internet" koji je prema nekim nepotvrđenim informacijama u fazi prikupljanja svježeg kapitala (spominje se cifra od čak milijardu dolara) od velikih globalnih ulagača među kojima se (opet navodno) nalazi i ruski fond DST koji je jedan od najvećih dioničara Facebooka, Zynge, Twittera i Groupona.

Bit će zabavno vidjeti što će zapravo nastati iz ovog virtualnog "rata" na njemačkoj internet sceni...

Pročitajte još:

- Upoznajte njemačke “goniče robova” koji su Groupon pretvorili u kompaniju tešku 12 milijardi dolara

- Braća Samwer imaju novi hit – inovacija je obično s*anje, copy-paste pristup u Europi definitivno pali

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram