U zgradi dubrovačke Gradske uprave jučer je predstavljena finalna radna verzija prometne studije koja bi trebala do 2031. godine riješiti problem prometa u Dubrovniku…

A vjerovali ili ne – dubrovački gradski oci prometne gužve planiraju riješiti – gradnjom podzemne željeznice tj. metroa!

“Ekonomski pokazatelji za budućnost kažu kako je najisplativija investicija u novi transportni sustav lakog metroa koji bi imao godišnje oko 11 milijuna eura uštede. Koštao bi oko 95 milijuna eura uključujući pet kompozicija vlakova  40 metara dužine, sa tunelom na dva kolosijeka”, kazao je profesor Damir Pološki na predstavljaju prometne studije u Dubrovniku.

Gradonačelnik Andro Vlahušić izrazio je nadu kako će već ove godine doći do projektiranja financija u proračunu za kratkoročnu i srednjoročnu fazu u iznosu od 15 milijuna eura, to jest oko 100 milijuna kuna, kako bi se već 2013. godine moglo krenuti u otkup zemljišta i realizaciju projekata.

Vlahušić je dodao kako se nada da će u financiranju projekta moći računati i na sredstva fondova Europske unije.

Hoće li na kraju ideja o dubrovačkom metrou ostati samo to – “ideja” ili će projekt zaista zaživjeti, doznat ćemo već za koju godinu…

Pročitajte još:

Nećete vjerovati, ali INA istražuje mogućnost da se kraj Dubrovnika nalazi veliko nalazište nafte i plina!