Zatvori
Poslovni Puls
26/01/2012

Šuška se: Adris grupa spremna platiti milijardu kuna za 30 posto Croatia osiguranja!

Kako doznaje Poslovni Dnevnik, Zoran Milanović i Slavko Linić iznimno su skloni opciji prodaje Croatia osiguranja rovinjskoj Adris grupi o čemu se šuška već nekoliko dana...

Čim u Saboru dobije zeleno svjetlo za ovogodišnji proračun, ministar financija Slavko Linić u vrh prioriteta stavlja prodaju Croatia osiguranja (CO), društva u kojemu država ima 82,48 posto dionica, u što je uključeno i 3,62 posto udjela Državne agencije za sanaciju banaka. Osim toga Kapitalni fond dodatno raspolaže sa 1,15 posto udjela u CO-u. Nakon što je, uz konstataciju da će "privatnici poduzetnici imati daleko više uspjeha u vođenju društva", početkom siječnja Linić najavio prodaju CO-a, interes za kupnju očitovan je s više adresa. Međutim, pobjednik u ovoj transakciji bit će, čini se, rovinjski Adris.

Dogovor o prodaji Croatije Adrisu već je ušao u finiš, potvrdila su Poslovnom dnevniku jučer dva neovisna izvora, no oba bliska Vladi. Razgovara se o paketu u kojemu je 30 posto dionica koje bi Adris navodno trebao platiti milijardu kuna. Naime, prema cjeniku kojim se ovih dana trguje na Zagrebačkoj burzi Vladin paket CO-a vrijedi nešto više od milijardu kuna.

Ukupna tržišna vrijednost CO-a procjenjuje se na oko 3,5 milijardi kuna. Premda je CO od 2004. opterećen prekobrojnim zapošljavanjem i padom premije, tržišna snaga te kompanije, s obzirom na to da drži 30 posto tržišnog udjela na razini industrije, svjedoči o golemom dugoročnom potencijalu, uz uvjet da uskoro dobije vlasnika koji će znati posložiti poslovanje.

Pročitajte još:

- Raiffeisen: Privatizacija HPB-a i CO-a poželjna samo ako će se prihodi od prodaje koristiti za pokretanje investicija

Foto: Croatia osiguranje, Izvor: Poslovni Dnevnik

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram