Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2012

Prekretnica: Iran i Indija razmatraju mogućnost trgovanja iranskom naftom za indijsko zlato

U poslovnom je svijetu prilično snažno odjeknula vijest da su Indija i Iran u procesu finalizacije dogovora o uspostavljanju trgovinske razmjene iranske nafte za zlato ili neku drugu valutu različitu od američkog dolara...

Trenutno se u svijetu naftom trguje isključivo za američke dolare, što toj valuti znatno pomaže da održi svoju kupovnu moć i poziciju rezervne svjetske valute u globalnoj trgovinskoj razmjeni.

Žestoki trgovinski embargo što su ga Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske Unije uvele protiv Irana zbog nuklearnog programa, znatno je utjecao na zemlje regije koje se oslanjaju na iransku naftu. Pooštravanje embarga potaknulo je te zemlje da potraže i pronađu alternativna rješenja plaćanja, budući da embargo uključuje, između ostalog, i zabranu financijskih transakcija u dolarima i u eurima putem europskih i američkih financijskih institucija, što efektivno onemogućuje trgovanje naftom koja se crpi u Iranu.

Indija je javno odbila pridružiti se europskim zemljama i SAD-u u uspostavljanju embarga protiv Irana, ističući kako je spremna poštivati embargo samo ukoliko ga službeno proglase Ujedinjeni narodi, Kina i Rusija s Iranom također nastavljaju poslovati bez prekida i ograničenja.

Indijska državna delegacija posjetila je prošloga tjedna glavni iranski grad Teheran kako bi raspravljala sa svojim domaćinima o mogućnostima plaćanja proizvoda i usluga, te je objavljeno da se razmatra mogućnost plaćanja transakcija u japanskim jenima ili u indijskim rupijama, dok su pregovori oko plaćanja u zlatu sve do jučer držani u tajnosti.

Najnoviji potez Indije mogao bi imati znatne posljedice po globalni financijski sustav zasnovan na američkom dolaru. Cijena zlata mogla bi porasti, a američki dolar mogao bi doživjeti pad u odnosu na druge svjetske valute, te osobito plemenite kovine. Ukoliko se doista počnu ostvarivati trgovinske transakcije između Indije i Irana u zlatu, to bi moglo označiti prekretnicu u globalnom monetarnom sustavu. Iran, naime, Indiji godišnje isporučuje nafte u vrijednosti od oko 12 milijardi američkih dolara, što predstavlja oko 12 posto ukupne godišnje potrošnje u Indiji.

Pročitajte još:

- Evo odakle zapravo dolazi zlato i kako postaje nakit i ulagački instrument (INFOGRAFIKA)

- Nizozemci zabrinuti da će im Amerikanci konfiscirati zlatne rezerve koje se fizički nalaze u SAD-u

Foto:Flickr, Izvor: SrebroZlato

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram