Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2012

PANIKA: Evo sada i Moody's upozorava kako raste vjerojatnost za neuredni default Grčke

Američka bonitetna agencija Moody's jučer je snizila rejting za nakoliko transakcija grčkim obveznicama, no još važnije - upozorila je kako raste vjerojatnost za neuredni default Grčke u ožujku...

Moody's u obrazloženju svoje odluke navodi kako ne vjeruje da će do defaulta zaista i doći, no napominje kako raste vjerojatnost za takav scenarij.

"U slučaju neurednog defaulta grčke države, funkcionalnost bankarskog sustava i administracije biti će umanjena, a gospodarstvo će doživjeti novo stezanje", poručuju analitičari Moody'sa i dodaju kako će nakon eventualnog bankrota Grčke biti drastično smanjena vjerojatnost da će kreditori uspjeti naplatiti svoja potraživanja.

Podsjetimo, Grčka ovih dana pokušava zaključiti pregovore sa stranim bankama u čijim se rukama nalazi najveći dio postojećih grčkih obveznica. Bez dogovora s kreditorima oko otpisa dijela vrijednosti (oko 100 milijardi eura) postojećeg duga, EU i MMF neće odobriti novi paket pomoći što će značiti i automatski bankrot grčke države kada u ožujku na naplatu stignu 14,5 milijardi eura vrijedne obveznice.

Iako je navodno postignut određeni napredak u pregovorima s bankama koje predstavlja organizacija Institute of International Finance (IIF), konkretan dogovor još uvijek nije postignut, a vremena je sve manje...

Naime, analitičari procjenjuju kako će nakon dogovora s bankama biti potrebno šest tjedana za uređivanje kompletne papirologije i dokumentacije.

Grčka u najboljem slučaju ima još 10 do 15 dana za postizanje konačnog dogovora s kreditorima oko otpisa dijela duga koji bi odnos duga prema BDP-u sa sadašnjih 160 trebao smanjiti na 120 posto.

Pročitajte još:

- Grci na koljenima: Sada možete iznajmiti Akropolu i druge grčke kulturne znamenitosti za samo 1.600 eura

- KRAJ IGRE: Šef rejting agencije Fitch tvrdi da je Grčka insolventna – bankrot dolazi već u ožujku!?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram