Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2012

Šefica MMF-a ponovno nas straši: Svijetu prijeti ponavljanje Velike depresije iz 1930-tih godina

Direktorica washingtonskog MMF-a Christine Lagarde kazala je kako će se svijet suočiti sa "ekonomskom depresijom" koja će biti slična onoj iz 1930-tih godina ukoliko se ne poduzmu akcije za rješenje krize eurozone...

Govoreći u Berlinu, Christine Lagarde je kazala da će se povećati nezaposlenost, ako vlade ne počnu raditi zajedno. Fond za stabilizaciju eurozone bi napunila sa još 500 milijardi eura kako bi se pomoglo državama koje su najgore pogođene krizom eurozone. Dodala je i da njemačka ekonomija ovisi o kupovnoj moći potrošača u drugim državama eurozone.

Nakon susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel Lagarde je kazala da eurozona treba "širi zid" kako bi spriječila širenje dužničke krize. Šefica MMF-a smatra kako je sada pravi trenutak za izbjegavanje ponavljanja depresije iz 30-ih. "Gledajući iz ove perspektive, 2012. mora biti godina liječenja", kazala je Lagarde i dodala da si sada moramo stvoriti mogućnosti za budućnost.

"U protivnom, mogli bi lako skliznuti u trenutak iz 30-ih. Trenutak kada se sruši povjerenje i kooperacija i zemlje se zatvore. To vodi do silazne spirale koja bi mogla zahvatiti cijeli svijet", rekla je Lagarde koja je pozvala Europsku središnju banku na snižavanje kamatne stope kako bi se potaknuo rast.

Ona smatra da još imamo šanse za rješavanje krize. "Vjerujem da možemo izbjeći takav scenarij zbog jednog jednostavnog razloga, jer znamo što treba napraviti", rekla je Lagarde te dodala kako sada svijet mora pronaći političku volju kako bi se napravilo ono što se mora napraviti.

Čini se kako je Lagarde preuzela ulogu dežurnog katastrofičara jer je i krajem prošle godine upozorila kako nam prijeti globalni ekonomski kolaps.

Pročitajte još:

- MMF i Svjetska banka: Stezanje remena i štednja Europu neće izvući iz gospodarske krize

- Ovo je kao stvoreno za Hrvatsku: MMF najavio otvaranje novih fleksibilnijih kreditnih linija

Foto: Arhiva, Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram