Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2012

Ekonomisti kažu da zapravo i nemamo izbora: Ako odbacimo Europsku uniju slijedi veliki ekonomski kolaps!

Iako se mnogima pojavio upitnik iznad glave nakon izjave ministrice vanjskih poslova Vesne Pusuć da "nema mirovina" ako građani na referendumu sruše ulazak u EU - vodeći domaći ekonomisti smatraju kako imamo razloga biti zabrinuti eventualnim odbacivanjem ulaska u zajednicu "europskih obitelji"...

Ako hrvatski građani na referendumu odbace ulazak u Europsku uniju, hrvatskom gospodarstvu prijeti potpuni kolaps, a doći će i do jačanja radikalnih opcija na političkoj sceni, sigurni su ugledni hrvatski ekonomisti i politolozi s kojima je razgovarao Večernji list.

"Ne" na referendumu znači automatsko sniženje kreditnog rejtinga na razinu "smeće", što će cijenu zaduživanja države i poduzeća gotovo udvostručiti, a kapital učiniti nedostupnim i potpuno zaustaviti sva ulaganja. Prema makroekonomistu Anti Babiću, srozavanjem na rejting "smeće" naša bi cijena zaduživanja sa sadašnjih 8 mogla porasti na 12 do 15 posto. A bez svježeg i jeftinijega kapitala Hrvatska će doći na rub bankrota poput Grčke.

"Povećali bi se ne samo ekonomski nego i politički rizici, a to bi vjerojatno dovelo do smanjenja kreditnog rejtinga", kazao je za Večernji analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić. Porasla bi i nezaposlenost, koja već prema prvim pokazateljima iz 2012. poprima, kako kaže Ljubo Jurčić, "razmjere epidemije". Nezaposlenih je već više od 315.000, a trendovi su katastrofalni.

"Turizam sve više postaje kapitalno intenzivna djelatnost, a odbacivanje EU znači slabiji interes ulagača i smanjenje konkurentnosti, što bi smanjilo broj gostiju. Ako ne uđemo u Europske unije, dodatno će pasti i cijene nekretnina, a one su najznačajnija imovina građana", ističe Šantić.

Teze nekih da bi Hrvatska mogla bolje živjeti sama izvan EU, poput Švicarske ili Norveške, većina ekonomista odbacuje jer se bogata gospodarstva tih zemalja, utemeljena na skupim energentima i proizvodima visoke dodane vrijednosti, ne mogu uspoređivati s našim.

Pročitajte još:

- Na jednom mjestu donosimo sve što morate znati o prednostima i nedostacima ulaska u EU

Foto:Flickr, Izvor: Večernji list

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram