Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2012

Grci na koljenima: Sada možete iznajmiti Akropolu i druge grčke kulturne znamenitosti za samo 1.600 eura

Evo kako izgleda zemlja koja se nalazi u predbankrotnom stanju...

U trenutku kada Grčkoj u ožujku na naplatu dolazi 14,5 milijardi eura vrijedne obveznice, a novca nigdje na vidiku - svaki dodatni euro je i više nego dobrodošao.

Tako je Grčko ministarstvo kulture ovih dana objavilo kako će otvoriti neke od najpoznatijih arheoloških nalazišta i znamenitosti marketinškim tvrtkama i fotoreporterima. Tako će se legendarna 2.500 godina stara atenska Akropola moći iznajmiti za samo 1.600 eura po danu snimanja!

Građani i arheolozi su zgroženi, ali situacija je takva da je svaka mogućnost za zarađivanje kojeg eura mora iskoristiti. Ministarstvo ističe kako je riječ o zdravorazumskom načinu da se uredi pristup drevnim grčkim ruševinama, a novac koji će se na taj način prikupiti bit će iskorišten za održavanje i nadzor znamenitosti.

Iako ministarstvo tvrdi da će iznajmljivanje takvih lokacija biti moguće samo pod strogim kriterijima, Arheološko vijeće, koje je dosad jedino imalo ingerenciju za rentanje arheoloških nalazišta, smatra kako je riječ o svetogrđu.

U zadnjih nekoliko desetljeća, samo je nekolicina odabranih imala privilegiju snimati na Akropolu, poput Nie Vardalos i Francisa Forda Coppole.

Većina drugih zahtjeva redatelja i oglašivača nailazila je na odbijenice. Kriza je, međutim, dokinula prostor za izbirljivost.

U trenutku kada MMF i rejting agencija Fitch upozoravaju kako je bankrot grčkih državnih financija sve izgledniji - iznajmljivanje kulturnih znamenitosti najmanji je problem koji muči prosječne Grke koji su i ovih dana nahrupili na ulice Atene u znak prosjeda protiv novih najavljenih mjera štednje i konsolidacije koje zahtjeva Europska unija i međunarodna zajednica.

Pročitajte još:

- Vremena je sve manje: Grčka prekinula pregovore s bankama i juri u bankrot

Foto:Flickr, Izvor: Index

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram