Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2012

Nije dobro: U studenom zabilježen godišnji pad izdanih odobrenja za građenje od 7,1 posto

Broj izdanih odobrenja za građenje, nakon rasta u listopadu, ponovno bilježi pad na godišnjoj i mjesečnoj razini...

Naime, prema posljednjim podacima DZS-a u studenom je izdano 764 odobrenja za građenje što predstavlja pad od 7,1% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Razmjerno snažan pad na godišnjoj razini prvenstveno je posljedica snažnog pada broja izdanih odobrenja za građenje zgrada od 10,7% godišnje dok je kod ostalih građevina zabilježen rast od 16,1% godišnje.

Pad broja izdanih odobrenja za građenje zgrada značajno utječe na kretanje ukupnog broja izdanih odobrenja s obzirom da se 83% ukupno izdanih odobrenja odnosi na zgrade dok se tek 17% odnosi na ostale građevine. Uzmemo li u obzir vrstu građevina 78,7% odobrenja izdano je za novogradnju dok je 21,3% izdano za rekonstrukcije. Na mjesečnoj razini broj izdanih odobrenja za građenje bilježi pad od 13 posto. U razdoblju od siječnja do studenog spomenuti pokazatelj bilježi pad od 4,1% u odnosu na isti period lani.

Sukladno padu aktivnosti u građevinskom sektoru očekivano je zabilježen pad i u broju zaposlenih u građevinarstvu i to za 4,01% godišnje što predstavlja kontinuirani pad već 27 mjesec za redom. Iako godišnja stopa pada broja zaposlenih i u ovoj godini bilježi usporavanje, broj ukupno zaposlenih u građevinarstvu pao je na razinu s početka 2006. godine. Smanjenje godišnje stope pada broja zaposlenih prvenstveno je posljedica činjenice da postojeće građevinske tvrtke već posluju s smanjenim kapacitetima.

"Najveći pad broja zaposlenih zabilježen je na gradnji zgrada (-7,4% godišnje) što je direktna posljedica smanjene stambene gradnje radi velikog pada potražnje. Tržište nekretnina i dalje prolazi teško razdoblje u kojem prodaja gotovo stagnira te je ponuda daleko veća od potražnje stoga nije realno za očekivati i skoriji oporavak fizičkih pokazatelja u građevinskom sektoru", stoji u zaključku analize analitičara Raiffeisen banka.

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram