Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2012

LOŠE: Ujedinjeni narodi upozoravaju da svijet srlja u novu tešku ekonomsku recesiju

Svjetsko gospodarstvo balansira na rubu nove recesije. Vlade većine razvijenih gospodarstava reagiraju potpuno neprimjereno, fokusirajući se na mjere štednje i postupno gaseći one usmjerene na poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja, upozoravaju Ujedinjeni narodi u svom godišnjem izvješću...

UN-ov odjel za ekonomsku i socijalnu politiku (DEPA) i UN-ova Konferencija o trgovini i razvoju (UNCTAD) snizili su u prosinačkoj najavi godišnjeg izvješća o stanju i prognozama za svjetsko gospodarstvo rast svjetskog BDP-a u ovoj godini na 2,6 posto, s ranije procijenjenih 3,6 posto. U 2013. očekuje se rast svjetskog gospodarstva za 3,2 posto, prenosi HRT.

Pritom u Ujedinjenim narodima upozoravaju da se te prognoze temelje na pretpostavci o obuzdavanju dužničke krize u eurozoni i suzdržavanju od dodatnih mjera štednje u razvijenim gospodarstvima.

Ako dužnosnici ne poduzmu hitne mjere kako bi potaknuli rast i zapošljavanje, riješili krizu javnog duga i poduprli krhki bankovni sektor, svjetsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za samo 0,5 posto, upozoravaju autori UN-ove godišnje studije u negativnom scenariju trendova u svjetskom gospodarstvu.

"Razvijena gospodarstva na rubu su silazne spirale koju generiraju četiri slabosti, međusobno pojačavajući jedna drugu: kriza javnog duga, krhki bankovni sektori, slaba agregatna potražnja (povezana s visokom nezaposlenošću i fiskalnim mjerama štednje) i politička paraliza uzrokovana političkom blokadom i institucionalnim nedostacima", upozoravaju u UN-u.

Za skupinu razvijenih gospodarstava UN-ove agencije u ovoj godini predviđaju rast po stopi od 1,3 posto, što je za 1,1 postotni bod manje nego u prethodnoj prognozi. U idućoj godini rast bi trebao ubrzati na 1,9 posto. Unutar te skupine najviše je snižena procjena rasta novih članica Europske unije u ovoj godini, za čak 1,4 postotnog boda, na 2,6 posto. U 2013. rast bi trebao ubrzati na 3,1 posto, procjenjuju u UN-u. Procjena rasta gospodarstva eurozone u ovoj godini snižena je na mršavih 0,4 posto, s ranije procijenjenih 2,6 posto. U idućoj godini rast bi trebao ubrzati na 1,3 posto.

UN je znatno snizio i procjenu rasta američkog gospodarstva u ovoj godini, na 1,5 posto, u odnosu na ranije procijenjenih 2,8 posto. U idućoj godini rast američkog BDP-a trebao bi ubrzati na 2,0 posto.

Gospodarstva u tranziciji također bi trebala rasti sporije no što se ranije predviđalo, po stopi od 3,9 posto u ovoj godini, u odnosu na ranije procijenjenih 4,6 posto. U idućoj godini rast bi trebao blago ubrzati, na 4,1 posto. Unutar te skupine gospodarstvo jugoistočne Europe trebalo bi po najnovijim procjenama UN-a rasti po stopi od 2,3 posto, što je 0,8 postotnog boda manje nego u prošlogodišnjim procjenama. U idućoj godini stopa rasta trebala bi iznositi 3,2 posto.

UN je snizio i prognozu za rast gospodarstava u razvoju u ovoj godini, na 5,6 posto, s ranije prognoziranih 6,2 posto. U idućoj godini rast bi trebao tek blago ubrzati, na 5,9 posto. Skupina obuhvaća Afriku, istočnu i južnu Aziju, zapadnu Aziju, Latinsku Ameriku i Karibe, javlja HRT. U sklopu te skupine za Kinu se u ovoj godini očekuje stopa gospodarskog rasta od 8,7 posto, blagih 0,2 postotna boda manje nego u prethodnim prognozama.

Pročitajte još:

- Čeka li Europsku uniju 15 godina recesije kakvu svijet nije vidio? Jedan gospodin misli tako…

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram