Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2012

Ruska državna naftna kompanija Zarubežnjeft u Hrvatsku ulaže više od milijardu eura

Ruska državna naftna kompanija planira pojačati svoju prisutnost na hrvatskom energetskom tržištu...

Na današnjem susretu s novinarima u Veleposlanstvu Ruske Federacije generalni direktor ruske naftne državne kompanije Zarubežnjeft Nikolaj G. Brunič rekao je kako će ta ruska kompanija u Hrvatsku investirati više od milijardu eura u poboljšanje naftne infrastrukture, dok će za istraživačke projekte biti izdvojeno oko 100 milijuna eura!

Zarubežnjeft je preko svoje tvrtke kćeri već nekoliko godina prisutan na tržištu regije kao vlasnik Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča. Prošle je godine Zarubežnjeft osnovao tvrtku Nestro Sava u Hrvatskoj preko koje planira intenzivirati poslovanje na hrvatskom tržištu.

Prije mjesec dana je banjolučka naftna tvrtka Optima grupa, čiji je vlasnik ruska naftna kompanija Zarubežnjeft, objavila je da ih je OMV pozvao da započnu pregovore o mogućem preuzimanju crpki te austrijske kompanije u Hrvatskoj i BiH.

Optima je iskazala interes za preuzimanje OMV-ove maloprodajne mreže jer imaju višak kapaciteta u svojim rafinerijama za proizvodnju goriva i maziva u Bosanskom Brodu i Modriči pa žele proširiti poslovanje na regiju, što im je jedan od strateških ciljeva. OMV u Hrvatskoj sa 63 benzinske postaje ima oko 13 posto tržišnog udjela, a u BiH ima 28 benzinskih postaja i oko osam posto tržišnog udjela.

Brunič je danas i službeno potvrdio interes za preuzimanje OMV-ovih benzinskih postaja u Hrvatskoj.

U Zagrebu se inače trenutno nalazi cijela Uprava Zarubežnjefta koja će se poslijepodne sastati s potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem.

Pročitajte još:

- Nećete vjerovati, ali INA istražuje mogućnost da se kraj Dubrovnika nalazi veliko nalazište nafte i plina!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram