Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2012

HSBC: Kina, SAD i Indija bit će dominatne svjetske ekonomije 2050. godine

Analitičari britanske bankarske grupacije HSBC objavili su izvješće pod nazivom "Svijet u 2050. godini" u kojem prognoziraju nove ekonomske odnose...

Izvješće ne donosi neka velika iznenađenja, osim (očekivane) činjenice da će iz TOP 10 dominantnih svjetskih ekonomija u sljedećih 40-tak godina ispasti talijansko gospodarstvo. No, s obzirom na aktualna događanja u Italiji, ne možemo reći da smo previše šokirani tim podatkom.

HSBC-ova analitičarka Karen Ward vjeruje kako će do 2050. godine Kina postati najmoćnije svjetsko gospodarstvo s ekonomijom od 25,3 bilijuna dolara i 1,43 milijarde stanovnika. SAD će pasti na drugo mjesto s ekonomijom od 22,3 bilijuna dolara, dok je na tećem mjestu Indija s ekonomijom od 8,1 bilijuna dolara.

Među 20 najvećih svjetskih gospodarstava biti će samo pet europskih, u usporedbi s današnjih osam.

Najveći pad osjetit će se pritom u sjevernoj Europi, pri čemu će Danska, Norveška i Švedska ispasti s liste 30 najvećih ekonomija, predviđa HSBC.

Kao što možete i pretpostaviti, na popisu TOP 50 najmoćnijih svjetskih ekonomija u 2050. godini nema Hrvatske, ali smo zato i više nego prisutni na jednom drugom popisu kao 11. zemlja svijeta u najvećoj opasnosti od bankrota.

Pročitajte još:

- TOP 10 NAJMOĆNIJIH: Njihova lica prepoznajete,ovo su najmoćniji ljudi u Europi

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram