Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2012

Ipak blago otvaranje prema svijetu: U Sjevernoj Koreji ured otvorila američka novinska agencija Associated Press

Novinska agencija Associated Press (AP) postala je prva zapadna medijska kuća koja je otvorila ured u Sjevernoj Koreji, uz blagoslov tamošnje vlasti na čelu s novoustoličenim vođom Kim Jong-unom...

Sjeverna Koreja strogo kontrolira informacije, odobravajući tek povremene posjete novinara iz inozemstva, obično u slučajevima važnih državnih ceremonija, pri čemu su strani izvjestitelji ograničeni u kretanju i pod paskom državnih službenika, piše britanski Guardian, a prenosi T-Portal.

AP izvještava da je ured otvoren nakon godinu dana pregovora. Planirano otvaranje u prosincu 2011. odgođeno je zbog smrti bivšeg predsjednika, Dragog Vođe Kim Jong-ila. Vijesti o njegovoj smrti zatekla je predstavnike AP-a na putu u Pjongjang, zbog čega su se morali vratiti u Peking.

Agencija je još 2006. u Pjongjangu otvorila video ured, no njezini fotografi i novinari sada će moći živjeti i raditi u Sjevernoj Koreji.

Predsjednik i izvršni direktor AP-a Thomas Curley izjavio je da će ured u Pjongjangu imati jednake radne standarde poput svih ostalih ureda te agencije u svijetu, prenosi T-Portal.

"Svi u Associated Pressu imaju odgovornost slobodnog i nepristranog izvještavanja, čemu pristupaju s najvećom ozbiljnošću. Obvezujemo se da ćemo dati najviše od sebe kako bi vjerno prikazali građane Demokratske narodne republike Koreje, ono što čine i govore", dodao je Curley.

Stalni novinar i fotograf AP-a državljani su Sjeverne Koreje. U toj zemlji s vjerojatno najvećom kontrolom informacija na svijetu, državne vlasti odlučuju tko može raditi sa strancima, a građanima prijete ozbiljne reperkusije za otkrivanje informacija bez prethodnog dopuštenja.

Ured AP-a smješten je u zgradi državne Korejske središnje novinske agencije (KCNA).

Pročitajte još:

- DRAGI VOĐA: 10 bizarnih (i lažnih) informacija o životu preminulog Kim Jong-ila

- VIDEO: Pogledajte sjajni HTV-ov dokumentarac o Sjevernoj Koreji “Gladna djeca komunizma”

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram