Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2012

Slovenski mediji: Niti jedna vlada ne zna kako bi građanima opravdala prodaju Mercatora Ivici Todoriću

Prodaju Mercatora njegovu hrvatskom konkurentu Agrokoru teško bi mogla opravdati bilo koja vlada, bilo lijeva bilo desna, tvrdi današnje ljubljansko Delo...

"Prodaju najvećeg trgovačkog poduzeća Agrokoru teško bi mogla objasniti građanima bilo koja vlada. Zato se svi akteri trude svim silama da se odluka donese u vrijeme kad nema vlade. Pri tome interesne skupine koje su za prodaju i protiv nje izvode jake pritiske na prodajni konzorcij", navodi vodeći slovenski list.

Blok koji je protiv prodaje Mercatora predvode lijeve elite iz dosadašnje vlade, a blizu su im Zoran Janković, predsjednik države Danilo Tuerk i direktor Mercatora Žiga Debeljak, no prodaja Mercatora ne bi bila mnogo izvjesnija niti ako bi se formirala vlada desnog centra, piše Delo, a prenosi HRT.

"Oni koji poznaju situaciju kažu da bi Agrokor imao više mogućnosti ako ministarstvo financija preuzme Janez Šuštaršič (iz Građanske liste Gregora Viranta, stranke koja je protiv dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) proračunskim sredstvima i za liberalniju gospodarsku politiku, te smanjivanje državnog utjecaja na gospodarstvo) jer Šuštaršič važi za formalistu. No, s druge je strane izraženo jako uvjerenje da se mogući premijer takve desne vlade Janez Janša ne bi usudio još jednom prodati Mercator", navodi Delo. List tako podsjeća na uvriježeno mišljenje kako je Janša kao predsjednik vlade prije pet godina dopustio prodaju dionica Mercatora u vlasništvu državnih fondova KAD i SOD Pivovarni Laško (PL) i holdingu Istrabenz, što je destabiliziralo Mercatorovu vlasničku strukturu.

Delo uz to ponavlja razloge koje su se u Sloveniji redovito iznosili protiv prodaje Mercatora hrvatskom konkurentu, osobito tvrdnju da bi se u težem položaju našli dosadašnji Mercatorovi dobavljači, te da bi nakon operacije preuzimanja Agrokor financijski iscrpio Mercator u nastojanju da što prije smanji svoje zaduženje prema bankama. Banke kreditori od Agrokora traže da svoj odnos neto financijskog duga i cash flowa smanji sa sadašnjih 4,1:1 na omjer 3,75:1, navodi ljubljansko Delo.

Zbog približavanja roka u kojem bi slovenski trgovački lanac Mercator trebao dati ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško (PL), u Sloveniji se u medijima ponovo aktualizira pitanje hoće li tim potezom uprava slovenskog trgovačkog lanca onemogućiti ponudu Agrokora za kupnju 52 posto dionica Mercatora.

Prema navodima slovenskih medija, nadzorni odbor Mercatora trebao bi u četvrtak među ostalim odlučivati o ponudi Mercatorove uprave Pivovarni Laško (PL) da u cijelosti preuzme tu skupinu, a time i 23,34 posto svojih dionica u njenom portfelju. Rok za predaju konkretizirane ponude istječe nekoliko dana kasnije.

Zbog te su najave i predstojeće skupštine dioničara Pivovarne Laško (PL) pregovori vlasnika 52 posto dionica Mercatora i Agrokora i moguće donošenje odluke praktično bili zamrznuti, prenosi HRT.

Pročitajte još:

- Ovo postaje sve zanimljivije: Odakle Mercatoru 500 milijuna eura za pokušaj preuzimanja Pivovarne Laško?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram